Myös Fennovoiman omistajat ydinvastuuseen

Greenpeacen aktivistit Fennovoiman pääkonttorilla

Julkaisu - maaliskuu 5, 2012
Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltään Fennovoiman pääkonttorin edessä Helsingissä. He ovat pinonneet pääkonttoriin eteen savuavan ydinjätetynnyrien muurin, jolla he haluavat muistuttaa Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan riskeistä. Mielenosoittajien mukaan Fennovoima on vain kulissiyhtiö, eikä esimerkiksi sen taustalla oleva energiajätti E.ON ole missään vastuussa, jos Pyhäjoella tapahtuu Fukushiman kaltainen ydinkatastrofi.

Greenpeacen aktivistit muistuttavat ydinvoiman riskeistä Fennovoiman pääkonttorin edessä Helsingissä. He vaativat tiukempaa ydinvastuulakia, sillä Fennovoiman suurimmalla osakkeenomistajalla, energiajätti E.ON:lla, ei ole mitään vastuuta Pyhäjoelle suunnittelusta ydinvoimalasta.

 

Greenpeacen aktivistien mielenosoitus on osa kansainvälistä ydinvoimanvastaista toimintapäivää. Fukushiman ydintuhosta on ensi sunnuntaina kulunut yksi vuosi. Fukushima opetti, että ydinonnettomuuksien syinä ovat odottamattomat ihmisten aiheuttamat virheet, vaikka luonnonmullistukset ne käynnistäisivätkin. Siksi uusi onnettomuus on todennäköinen niin kauan kuin ydinreaktoreita on toiminnassa.

Mielenosoittajien mukaan Fennovoima on vain kulissiyhtiö, eikä esimerkiksi sen taustalla oleva energiajätti E.ON ole missään vastuussa, jos Pyhäjoella tapahtuu Fukushiman kaltainen ydinkatastrofi.

 

Suomessa Greenpeace vaatii ydinvastuulakiin korjauksia, sillä nykyisellään se vapauttaa ydinvoimayhtiöt lähes kokonaan vastuusta onnettomuuden tapahtuessa. Greenpeace kehottaa kansalaisia vetoamaan elinkeinoministeri Jyri Häkämieheen ydinvastuulain tiukentamiseksi.

Vastuu ydinonnettomuuksista koskee nykyisen lain mukaan vain ydinvoimayhtiöitä, mutta ei niiden omistajia.

”Fennovoima on vain kulissiyhtiö, joka ei pysty kantamaan millään tavoin vastuuta ydinvoimalasta, jota se suunnittelee Pyhäjoelle. Fukushiman ydintuhon kustannuksiksi on arvioitu 200 miljardia euroa. Se on yli viisi kertaa Suomen valtion vuoden verotulojen verran”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen. ”On törkeää, ettei Fennovoiman taakse piiloutuva saksalainen energiajätti E.ON ole sentin vertaa vastuussa Pyhäjoen ydinvoimalan riskeistä.”

Aktivisti vieraili Fennovoiman pääkonttorissa muistuttamassa ydinvoiman riskeistä.

 

”Fennovoiman tulee keskeyttää hankkeensa ja siirtyä tarjoamaan omistajilleen edullista uusituvilla energianlähteillä tuotettua sähköä”, Härkönen sanoo.

Voimassa oleva ydinvastuulaki myös vapauttaa ydinvoimalan omistajan kaikesta vastuusta, jos onnettomuuden aiheuttaa ”epätavallista laatua oleva luonnonmullistus”.  Lisäksi ydinvoimalan operaattorilta edellytetään tällä hetkellä vakuutusta, jonka korvaussumma on vain 0,7 miljardia euroa.

Greenpeace vetoaa elinkeinoministeri Jyri Häkämieheen, jotta hän aloittasi valmistelun ydinvastuulain tiukentamiseksi. Ydinvastuulain määräämää vakuutussummaa on korotettava, ydinvoimayhtiöiden on oltava vastuussa myös luonnonilmiöiden aiheuttamista onnettomuuksista ja ydinvastuu on ulotettava myös ydinvoimayhtiöiden omistajiin.

Greenpeace pyytää myös suomalaisia vetoamaan ydinvastuun tiukentamisen puolesta allekirjoittamalla vetoomuksen elinkeinoministeri Jyri Häkämiehelle.

Kuvia mielenosoituksesta Flickissä. Pressikuvat Juha Aromaa, 050 369 6202.

Video:

 

Lisätietoja:
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Ydinvastuu jää veronmaksajille. Suomen ydinvastuulakia on tiukennettava.

Aiheet