Nike voitti Adidaksen sitoutumisessa myrkyttömyyteen

Lehdistötiedote - elokuu 18, 2011
Maailman suurin urheiluasustemerkki Nike on sitoutunut poistamaan kaikkien vaarallisten kemikaalien päästöt koko tuotantoketjussaan ja koko tuotteen elinkaaren aikana vuoteen 2020 mennessä.

Greenpeacen aktivistit heijastivat FC Barcelonan ja Real Madridin välisen ottelun yhteydessä urheiluvaatteiden myrkyttömyyttä vaativia iskulauseita Barcelonassa Nou Campin stadionilla 17.8.2011

Greenpeace kampanjoi myrkyllisten kemikaalien poistamiseksi. Greenpeacen aktivistit vaativat torstaiaamuna kahdella isolla banderollilla myös Vantaalla Adidaksen tehtaanmyymälällä Adidasta sitoutumaan myrkkyjen poistamiseen.

Niken lupaus poistaa pysyvät, elimistöön kertyvät ja hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit tuotantoketjustaan julkistettiin viisi viikkoa sen jälkeen, kun Greenpeace esitteli raporttinsa Dirty Laundry. Raportissa osoitettiin yhteydet tunnettujen vaatemerkkien, kuten Niken, Puman ja Adidaksen, yhteydet vaatevalmistajiin, jotka laskevat myrkyllisiä päästöjä Kiinan jokiin. Puma sitoutui myrkkyjen poistamiseen Niken tapaan jo heinäkuun 26. päivänä.

Greenpeacen aktivistit vaativat 18.8.2011 kahdella isolla banderollilla Vantaalla Adidaksen tehtaanmyymälällä Adidasta sitoutumaan myrkkyjen poistamiseen tuotteistaan ja alihankintaketjustaan.

FC Barcelonan ja Real Madridin välisen jalkapallo-ottelun aikana Niken tärkein kilpailija Adidas sai nuhteet hitaudesta poistaa myrkyt tuotteistaan. Greenpeacen aktivistit ja paikalliset taiteilijat heijastivat sanat ”veden saastuminen ei ole reilua peliä” 100 000 fanin eteen Barcelonassa Nou Campin stadionilla ennen pelin alkua sekä loppuvihellyksen jälkeen.

Niken sponsoroima FC Barcelona voitti ottelun 3-2. ”Adidaksen ei pidä olla pahoillaan. Nyt on palattava kentälle ja sitouduttava myrkyllisten kemikaalien nollapäästöihin”, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjan koordinaattori Martin Hojsik.

Detox-kampanjan heijastus Nou Camp Stadionilla 17.8.2011. Real Madridin joukkueen pelaajissa on Adidaksen sponsoroimia urheilijoita. Greenpeace haastaa Adidaksen poistamaan vaaralliset kemikaalit tuotteistaan ja alihankintaketjustaan.

”Sitoutumalla pesemään oman likapyykkinsä, Nike on osoittanut olevansa voittaja-ainesta. Greenpeacen on nyt tutkittava tarkemmin yhtiön toimeenpanosuunnitelmaa ennen kuin tiedämme, onko yhtiö tosissaan poistamassa vaarallisia kemikaaleja tuotantoketjustaan”, Hojsik jatkaa.

Kuvia mielenillmauksesta BarcelonassaVantaalla


Lisätietoja:

Itä-Aasian ympäristömyrkkykampanjoitsija Yifang Li, puhelin +86 13910627154 (englanniksi)

Ympäristömyrkky- ja vesikampanjan koordinaattori Martin Hojsik, puhelin +421 905 313 395 (englanniksi)
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin (09) 6229 2211, 050 369 6202