Norjan rannikkovartiosto nousi Greenpeacen laivalle kansainvälisen merioikeuden vastaisesti

Lehdistötiedote - toukokuu 31, 2014
Barentsinmeri, 31. toukokuuta 2014 – Norjan rannikkovartiosto on juuri noussut Greenpeacen Esperanza -laivalle aluevesiensä ulkopuolella lopettaakseen täysin laillisen mielenosoituksen arktista öljynporausta vastaan. Greenpeace pitää laivalle nousemista laittomana kansainvälisen merioikeuden perusteella.

31.5.2014. Norjan rannikkovartiosto hiniaa Esperanzaa pois Statoilin porauspaikalta Barentsinmerellä.

 

Kello 23:10 Suomen aikaa Norjan rannikkovartiosto pyysi Esperanzaa siirtymään pois Hoopin porauspaikalta ja lopettamaan 89 tuntia kestäneen mielenosoituksensa. Kun Esperanza kieltäytyi siirtymästä paikaltaan, rannikkovartiosto saapui kahdella laivalla ja nousi Esperanzalle 23:50.

“Norjan rannikkovartiosto on lopettamassa laillista ja rauhanomaista Greenpeacen mielenosoitusta arktista öljynporausta vastaan. Esperanzakäytti kansainvälisen oikeuden takaamaa oikeuttaan vapaaseen liikkumiseen merellä. Mielenosoituksemme oli ehkä Statoilille kiusallinen, mutta se oli laillinen, toisin kuin rannikkovartioston interventio”, sanoi Greenpeace Internationalin laillinen neuvonantaja Daniel Simons.

Greenpeacen Arktis-kampanjavastaava Sune Scheller puhui Esperanzan kannelta hetki ennen rannikkovartioston tuloa:

“Norjan päätös lopettaa rauhanomainen ja laillinen mielenosoitus on pettymys. On aina yhtä hämmästyttävää, miten pitkälle valtiot ovat valmiita menemään suurten öljy-yhtiöiden suojelemiseksi. Meillä on yhtä suuri oikeus kuin Statoililla olla tässä osassa Pohjoista jäämerta. Emme aio katsoa vierestä, kun heidän porauslauttansa tuhoavat viimeisiä koskemattomia luontoalueitamme.”

”Olen ylpeä siitä, mitä olemme saavuttaneet. Statoilin suunnitelma maailman pohjoisimmasta öljynporauksesta on ollut jäissä siitä asti, kun aloitimme mielenosoituksen 89 tuntia sitten. Nyt viranomaiset ovat ilmeisesti tulleet noutamaan meitä ja porauspaikan valtaus on päättymässä. Seuraavaksi meidän kaikkien pitää nousta vastustamaan Statoilia ja muita öljy-yhtiöitä, jotka haluavat vahingoittaa Arktista.”

Aiemmin tänään Greenpeacen asianajaja totesi, että turva-alueen asettaminen ilman etukäteisilmoitusta rikkoo niin kansainvälistä merioikeutta kuin Norjan lakia. Greenpeacen valituksen koko teksti on luettavissa alta.

Norjan talousvyöhyke (EEZ) ulottuu 200 merimailin päähän maan rannikosta. YK:n meriyleisoikeussopimuksen 58. artiklan ensimmäisen kohdan mukaan ulkomaalaisilla laivoilla kuten Esperanzalla on talousvyöhykkeellä oikeus vapaaseen navigointiin.

Aiemmin tällä viikolla yhteensä 15 Greenpeacen aktivistia nousi Statoilin vuokraamalle porauslautalle. Kesti 48 tuntia ennen kuin poliisi sai kiipeilijät vihdoin alas ja heidät vietiin maihin Tromssaan. Kaikki aktivistit vapautettiin ilman syytteitä. Vain vähän myöhemmin Esperanza ryhtyi valtaamaan paikkaa, jossa Statoil on suunnitellut aloittavansa poraukset.

Kuvia hetki ennen rannikkovartioston tuloa:

http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&ALID=27MZIF3CYY_Y&CT=Album

Lisätiedot:

Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava, p. 040 181 6559 

Birgitte Lesanner, Greenpeace communications officer (englanniksi), +45 2395 1214

Greenpeace Internationalin valitus turva-alueen perustamisesta porausalueen ympärille on nähtävissä täällä: 

http://www.greenpeace.org/norway/no/reports/2014/Complaint-to-Ministry-of-Petroleum-and-Energy/