Onko Applen pilvi puhdas vai ei?

Lehdistötiedote - huhtikuu 18, 2012
Greenpeace julkisti tiistaina raportin pilvipalveluiden energiankäytöstä. Apple vastasi New York Timesissa ja kiisti Greenpeacen luvut Pohjois-Carolinan palvelinkeskuksen energiantarpeesta. Greenpeace perustelee, miten lukuihin on päädytty, ja kuinka Applen antama tieto poikkeaa alan tämänhetkisestä energiankulutuksesta.

18. huhtikuuta 2012

Aktivistit vaativat uusiutuvalla energialla tuotettuja pilvipalveluja Applen Euroopan pääkonttorilla Corkissa Irlannissa 18. huhtikuuta 2012. © Kim Haughton / Greenpeace

 

Greenpeace on pyytänyt How Clean is Your Cloud -raportissa vertailluilta yhtiöiltä vuonna 2010 ja uudelleen vuonna 2011 tietoja siitä, mistä lähteistä hankitaan energia päivittäin käyttämiimme palveluihin. Koska tietoja ei pyynnöistä huolimatta Applelta saatu, Greenpeacen oli turvauduttava arviolaskelmiin, jotka perustuvat muista palvelinkeskuksista olemassa oleviin keskimääräisiin arvoihin.

Sen sijaan että Apple olisi vastannut tiedusteluihin, se vastasi eilen New York Timesissa.

Apple paljasti ensimmäistä kertaa, että sen palvelinkeskus Pohjois-Carolinassa tarvitsee täydellä kapasiteetillaan toimiakseen 20 megawatin tehon. Greenpeace arvioi tarpeeksi sata megawattia. New York Timesissa annetun tiedon on kuitenkin vaikea nähdä pitävän yhtä sen kanssa, mitä Apple on aiemmin julkistanut palvelinkeskusinvestoinnistaan.

Apple on ilmoittanut investoivansa Pohjois-Carolinan palvelinkeskukseen miljardi dollaria (760 miljoonaa euroa). How Clean is Your Cloud -raporttia varten Greenpeace teki alan nykyiseen energiantarpeeseen verrattuna varovaisen arvioin, jonka mukaan jokainen investoitu 15 miljoonaa dollaria (11,5 miljoonaa euroa) tuottaa yhden megawatin energiantarpeen palvelimia varten. Tällä kertolaskulla päästään 67 megawatin energiantarpeeseen. Hyvin varovainen arvio energiantarpeesta muuhun kuin itse palvelimiin johti arvioon sata megawattia koko palvelinkeskuksen osalta.

Jos Apple todella pystyy osoittamaan, että 760 miljoonan euron investointi palvelinkeskukseen johtaa vain 20 megawatin energiantarpeeseen, yhtiö on tekemässä jotain alalla aivan poikkeuksellista.

Applen suunnittelema Pohjois-Carolinan palvelinkeskus on kooltaan 4,6 hehtaaria. Sen perusteella, mitä muista palvelinkeskuksista tiedetään, myös keskuksen koko viittaa paljon Applen julkisuuteen tuomaa 20 megawattia suurempaan energiantarpeeseen.

Greenpeace antoi arviolaskelmiin perustuvat luvut Applen nähtäväksi ennen raportin julkistamista. Tässäkään vaiheessa yhtiö ei antanut tarkkaa tietoa palvelinkeskuksen energiantarpeesta. Vaikka Greenpeace on tyytyväinen siitä, että Apple viimein New York Timesissa antoi julkisuuteen aikaisempaa tarkempia tietoja Pohjois-Carolinan palvelinkeskuksesta, näyttää siltä, että nyt annettu tieto ei anna koko kuvaa energiankäytöstä.

”Kun Apple on nyt tuonut lukuja julkisuuteen, sen on hyvä tarttua haasteeseen ja siirtyä hiilestä ja ydinvoimasta uusiutuvaan energiaan”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen.

Lisätietoja:
Energiavastaava Kaisa-Reeta Koskinen, puhelin 040 764 1012
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202


Vaadi nyt puhdasta pilveä Amazonilta, Applelta ja Microsoftilta