Greenpeace International kommentoi presidentti Putinin huomioita Arctic Sunrisen aktivisteista

Lehdistötiedote - syyskuu 25, 2013
Tiedotusvälineiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että Venäjän viranomaisten pidättämät 30 Greenpeace Internationalin aktivistia, jotka osoittivat mieltä öljynporausta vastaan, ”eivät selvästi ole merirosvoja”, mutta he ovat saattaneet rikkoa kansainvälisiä lakeja. Hän teki nämä huomiot Arktisessa foorumissa Salehardissa.

25. syyskuuta 2013

Venäjän rannikkovartiosto keskeyttää Greenpeace Internationalin aktivistien mielenosoituksen Gazpromin arktista öljynporausta vastaan 18. syyskuuta 2013 öljynporauslautta Prirazlomnajalla Petšoranmerellä. Alempana köydessä oleva aktivisti on suomalainen Sini Saarela, ylempänä sveitsiläinen Marco Weber. © Denis Sinyakov / Greenpeace

“Toivotamme tervetulleeksi presidentti Putinin tunnustuksen, että aktivistimme eivät selvästi ole merirosvoja, vaan he toimivat puhtaasti arktisesta ympäristöstä kokemansa huolen takia”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

“Kiipeilijämme yrittivät kiinnittyä öljynporauslautan sivuun kiinnitääkseen huomiota arktisen öljynporauksen uhkaan herkälle ympäristölle ja pikaiseen tarpeeseen torjua ilmastonmuutosta. Tämä oli rauhanomainen vastalause Gazpromin tavoitteelle olla ensimmäinen arktiselta mereltä poraava öljy-yhtiö”, Naidoo jatkaa.

Venäjän viranomaiset julkistivat öljynporauslautalta otetun videon, jossa Venäjän rannikkovartioston miehet ovat vastakkain kahden kiipeilijän kanssa viime keskiviikon mielenosoituksen aikana. Video on nähtävissä osoitteessa: http://youtu.be/rFF0JTG2-Y8 

Videossa on kuultavissa, kun ahdingossa oleva suomalaisaktivisti Sini Saarela huutaa “I’m coming down, I’m coming down!” (Olen tulossa alas, olen tulossa alas!), samalla kun aseistautuneet miehet häikäilemättä vetävät turvaköydestä, joka käytetään rakenteeseen kiinnittymiseen. Videolla näkyy sen jälkeen, kuinka Venäjän rannikkovartioston miehet ampuvat veteen, vaikka aktivisti on jo selvästi nostanut kädet ylös osoittaakseen rauhanomaiset aikeensa.

Venäläiset tiedotusvälineet ovat myös raportoineet, että aktivistit kohdanneet Venäjän rajavartioston miehet eivät olisi tienneet, että mielenosoituksen järjestäjä on Greenpeace International.

“Rajavartioston väite ei yksinkertaisesti ole uskottava. Laivamme kyljissä on kaksi suurta sateenkaarta, kaksi rauhankyyhkyä ja Greenpeacen nimi kummallakin kyljellä. He seurasivat meitä 24 tuntia ennen kuin mielenosoitus alkoi. Meillä on pitkä rauhanomaisten mielenosoituksen historia Venäjällä, ja viranomaiset tuntevat meidät hyvin”, Naidoo sanoo.

Greenpeace Venäjä on ollut ennen mielenosoituksia useaan kertaan yhteydessä sekä Gazpromiin että Venäjän viranomaisiin, ja kertonut vastustavansa rauhanomaisesti vaarallista arktista öljynporausta.

Kaikki 30 aktivistia on pidätettynä Murmanskin lähistöllä, ilmeisesti eri paikoissa. Viittä henkilöä, kahta alankomaalaista ja kolmea venäläistä, on kuulusteltu viime yönä, ja yhdeksää tänään. Tänään kuulusteltavien kansallisuudesta ei ole tietoa. Aktivisteja ei ole vielä syytetty mistään.

Kuvia mielenosoituksesta

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202