Pohjoisen jäämeren jään sulaminen hätämerkki maailman johtajille

Lehdistötiedote - syyskuu 16, 2011
Sinä aikana kun Pohjoisen jäämeren jääpeitettä on mitattu, vain vuonna 2007 jääpeite on ollut pienempi kuin nyt. Jään sulaminen on selvä merkki ilmaston lämpenemisestä. Grönlannissa alkaa tänään myös oikeudenkäynti aktivisteja vastaan, jotka osoittivat mieltään arktista öljynporausta vastaan Cairn Energyn käyttämällä öljynporauslautalla. Syytettynä on 20 aktivistia, joista yksi on suomalainen.

Arctic Sunrise tutkimusmatkalla Norjan Svalbardissa, jäälautalla 81.45 astetta pohjoiseen. 27/08/2011

Greenpeacen kampanjoitsija Frida Bengtsson kommentoi yhdysvaltalaisen National Snow and Ice Data Centerin alustavaa ilmoitusta, jonka mukaan Pohjoisen jäämeren jääpeite on nyt toiseksi pienin sinä aikana, kun mittauksia on tehty:

“Tämä on selvä merkki siitä, kuinka ilmastonmuutos pienentää nopeasti jääpeitettä Pohjoisella jäämerellä. Tällä on vakavia vaikutuksia koko maapallon elämälle, ei ainoastaan jääkarhuille ja muulle alueen luonnonvaraiselle elämälle. Sula Pohjoinen jäämeri voi häiritä maailman säätyyppejä”, Bengtsson sanoo.

National Snow and Ice Data Center on ilmoittanut, että Pohjoisen jäämeren jääpeite oli 4,33 miljoonaa neliökilometriä 9. syyskuuta. Vain vuonna 2007 jääpeite on ollut pienempi. Mittaukset aloitettiin vuonna 1979.

“Uutinen tämän vuoden jääminimistä on hätämerkki maailman johtajille. Poliitikot ja öljy-yhtiöt, jotka ovat saaneet maapallon lämpötilan nousemaan, ovat kuitenkin kiirehtimässä riistämään arktisen alueen luonnonvaroja. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen polkee paikallaan. Meidän on nopeasti vähennettävä ilmastopäästöjä ja siirryttävä uusiutuvaan energiaan, jotta maapallo pystyy puolustautumaan”, Bengtsson jatkaa.

Tänään Grönlannin itsehallintoalueen pääkaupungissa Nuukissa alkaa oikeudenkäynti, jossa on syytettynä myös yksi suomalaisaktivisti. He nousivat aiemmin Cairn Energyn öljynporauslautalle pysäyttääkseen yhtiön koeporaukset. Aktivistit vaativat öljynporauksen kieltämistä herkällä arktisella alueella. Meksikonlahden onnettomuuden kaltainen öljyvuoto olisi mahdotonta torjua jääpeitteen alla.


Greenpeacen jäänmurtaja Arctic Sunrise on tällä hetkellä tutkimusmatkalla Pohjoisella jäämerellä. Aluksella on Cambridgen yliopiston tutkijoita, jota tutkivat matkan aikana Pohjoisen jäämeren jään paksuutta ja määrää. Arctic Sunrise purjehtii tällä hetkellä 80 leveysasteella pohjoista leveyttä.

Till Wagner, jäätutkija Cambridgen yliopistosta on tällä hetkellä Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksella.  ”Näemme täällä hämmentävää jään sulamista. Jääpeitteen pienenemisen nopeutta ja laajuutta ei voi selittää poikkeuksellisilla sääilmiöillä. Tämä on suoraa seurausta maapallon kohoavasta lämpötilasta, joka lämmittää valtameriä”, Wagner sanoo.

Kun jääpeite Pohjoisella jäämerellä oli ennätyksellisen pieni vuonna 2007, epätavallisen korkea paikallinen lämpötila sekä poikkeukselliset tuulet ja virrat kiihdyttivät jään sulamista. Tämänvuotinen massiivinen jään sulaminen on merkki siitä, että jää on heikkoa ja ohutta. Pitkällä tähtäimellä Pohjoisen jäämeren jääpeite on tämän takia supistumassa edelleen.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, (09) 6229 2211, 050 369 6202