Shell nolona arktisen öljynporauksen tuomisesta esille F1 Shell Belgian Grand Prix'ssä

Lehdistötiedote - elokuu 25, 2013
Spa, Belgia. Kaksi kauko-ohjattua banderollia nousi esiin lattiasta palkintokorokkeella Shell F1 Belgian Grand Prix'ssä hetki ennen kuin kisan voittaja Sebastian Vettel sai palkintonsa. Shellin johtajat ja VIP-vieraat seurasivat mielenilmauksia yksityisestä aitiostaan vastapäisessä katsomossa. Banderollit, joissa luki Save The Arctic, vieressään muunneltu Shellin logo, oli piilotettu salaa jo viikkoja aiemmin.

Greenpeacen banderolli palkintokorokkeiden edustalla.

Hetkeä myöhemmin kaksi Belgian Greenpeacen kiipeilijää oli laskeutumassa palkintokorokkeen katoksesta. Toisen heistä vartijat onnistuivat pysäyttämään. 

Toinen kiipeilijä, Julia Ritschard, sai avattua banderollin, jossa luki ”Onnittelut! Nyt auttakaa meitä pelastamaan Arktis.” (Congratulations! Now help us Save the Arctic.)

- Shell on käyttänyt miljoonia tämän kisan näkyvyyteen, toiveena että osa kisan voittajan maineesta ja kunniasta kuuluu sille kun Shell on podiumilla. Mutta Shell on osoittanut kerta toisensa jälkeen, että se oikaisee reitiltä, eikä kilpaile reilusti vaan rikkoo turvallisuussääntöjä kisassa arktisesta öljystä samalla kun Arktis sulaa. Olen täällä kertomassa Formula 1 -faneille millainen Shell oikeasti on, jotta Shellin arktinen öljynetsintä olisi osa yhtiöstä välittyvää todenmukaisempaa kuvaa, sanoo Ritschard. 

Aiemmin tänään 35 aktivistia osoitti mieltä eri osissa rata-aluetta. Kaksi aktivistia muunsi jättimäistä Shellin mainostaulua Radillon-mutkassa ennen kuin poliisi vei heidät pois. Toinen ryhmä laskeutui pääkatsomon katolta VIP-aitiota vastapäätä 20-metrisen banderollin kanssa ja piti sitä esillä koko kilpailun ajan. Vähän ennen kisan alkua kaksi varjoliitäjää lensi radan yli perässään banderolli, joka vaati arktisen öljynetsinnän lopettamista.

Kisan aikana tuhannet tweettaajat tukivat mielenosoitusta ja jakoivat kuvia tapahtumista, monet heistä F1-faneja ja yksi jopa F1-testikuljettaja. Myös palkintojenjaon aikana tv-kuvasta ulos rajatut iskulauseet levisivät twitterissä, jossa paheksuttiin myös outoa kuvarajausta.

 Radillion-mutkan Shell-logon uudistajien joukossa oli Sabine Huyghe joka viime kuussa kiipesi Shred-pilvenpiirtäjän huipulle Shellin Lontoon pääkonttorien yläpuolella vaatimaan Arktiksen suojelua Shelliltä. 

- Jos Shell jatkaa kilpaa arktisesta öljystä, me kaikki olemme häviäjiä. Öljyonnettomuus Arktiksella olisi katastrofi puhtaalle ja kauniille Jäämerelle. Olen päättänyt tehdä kaikkeni, jotta Shell pysäytetään ennen kuin se tuhoaa Arktiksen. Tiedän, että F1-fanit eivät halua ympäristön pilaantuvan ja ovat yhtä järkyttyneitä kuin minäkin sitä, että Shell käyttää rahansa tällaisiin PR-tilaisuuksiin jotta sen öljyntuotannon riskit unohtuisivat.

Kuvamateriaalia tapahtumasta.

Video valmistautumisesta mielenosoitukseen.

Sveitsiläinen formula-kuljettaja Sebastien Buomi tweettasi aiheesta.

 

Lisätietoja

Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija, p. 0400 257 755

Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559 

 

Aktivistien haastattelut paikanpäällä tai puhelimitse:

Jessica Wilson, Greenpeace Arctic communications manager +44 7896 893 118  

Louise Hutchins, Greenpeace Arctic campaigner, +44 7971 807 687

Tom Lowe, Greenpeace video producer, +31 646 162 024

Alex Yallop, Greenpeace photo editor, +31 624 941 965