Sini Saarela vapautettu – majoittuu toistaiseksi Pietariin

Lehdistötiedote - marraskuu 21, 2013
Greenpeace Internationalin aktivisti Sini Saarela on vapautettu tänään kello 16 Suomen aikaa tutkintavankeudesta Pietarissa. Hän on toistaiseksi Pietarissa. Häntä syytetään huliganismista sen jälkeen, kun hän ja muut Greenpeace Internationalin aktivistit osoittivat mieltä Gazpromin arktista öljynporausta vastaan.

21. marraskuuta 2013

Sini Saarela vapautui tänään tutkintavankilasta takuita vastaan.

Sini Saarela vapautettiin tänään kello 16 Suomen aikaa tutkintavankeudesta SIZO 5 -vankilasta Pietarissa. Saarela on vapautettu takuita vastaan, eikä Greenpeace Internationalilla ole vielä tietoa vapautukseen liittyvistä ehdoista ja rajoituksista. Saarela majoittuu toistaiseksi Pietariin, jossa tehdään lääkärintarkastus sekä neuvotellaan lakimiehen kanssa, kun vapautuksen ehdot ovat selvinneet. Hänellä on myös mahdollisuus tavata läheisiään. Suomeen siirtymisestä ei vielä ole tietoa.

”Sini tarvitsee nyt ennen kaikkea hetken omaa rauhaa voidakseen käydä läpi kokemaansa ja saadakseen olla yhteydessä läheisiinsä”, sanoo psykologi Salli Saari, joka toimii Greenpeace Nordicin psykologisena neuvonantajana asiassa. Saarela ei ole toistaiseksi haastateltavissa. Lausuntojen antamisen aikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Yhteydenottopyynnöt viestintäpäällikkö Juha Aromaalle, , 050 369 6202.

Saarelaa syytetään muun muassa huliganismista, josta maksimirangaistus on seitsemän vuotta vankeutta. Oikeudenkäynnin ajankohdasta ei ole tietoa.

”Olemme tietysti iloisia, että Sini pääsi sellistään ja saa olla yhteydessä läheisiinsä. On kuitenkin suhteetonta, että häntä edelleen uhkaa vankilatuomio, vaikka hänen ainoa tarkoituksensa on puolustaa herkkää arktista luontoa ja torjua ilmastonmuutosta. On myös käsittämätöntä, että australialaista aktivistia Colin Russellia ei olla vapauttamassa”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Tänään Murmanskissa oikeus hylkäsi valituksen Arctic Sunrisen takavarikoinnista. Venäjän rannikkovartiosto valtasi asein aluksen 19. syyskuuta. Leninskin piirioikeus Murmanskissa määräsi 7. lokakuuta aluksen pidätettäväksi.

Alankomaat on kansainvälisessä merioikeudessa vaatinut Arctic Sunrisen ja aluksella olleiden vapauttamista. Merioikeus antaa ratkaisunsa huomenna perjantaina kello 16 Suomen aikaa.

Kuvia vapautuksesta myöhemmin torstain aikana osoitteessa greenpeace.photo.org

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202