Suomalaisten jäänmurtajien ei pidä olla mukana arktisessa öljynporauksessa

Lehdistötiedote - marraskuu 16, 2011
Greenpeace pitää valitettavana, että suomalainen valtionyhtiö Arctia Shipping on vuokraamassa kaksi jäänmurtajaa öljy-yhtiö Shellin käyttöön arktista öljynporausta varten. Jäisillä vesillä öljyn poraaminen on liian suuri riski herkälle ympäristölle. Greenpeace kampanjoi öljynporauksen kieltämiseksi arktisella alueella.

Godafossin öljyvuoto Oslonvuonossa havainnollistaa, kuinka vaikeaa on öljyn puhdistaminen jäisestä merestä. Valtamerellä työtä vaikuttaa huomattavasti pahempi merenkäynti.

 

”On häpeäksi Suomelle, että Suomen lipun alla purjehtivat jäänmurtajat ovat mukana Shellin vaarallisessa toiminnassa”, sanoo Greenpeacen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Arctia Shipping vuokraa jäänmurtajat Fennican ja Nordican Shellille öljyn- ja kaasuntuotannon tukitehtäviin kesiksi 2012-2014. Porauksia tehdään Tshuktshien merellä ja Beaufortinmerellä Venäjän ja Alaskan pohjoispuolella.

Arktisella alueella ankarat tuuliolosuhteet ja jää tekevät öljynporauksesta erittäin vaarallista. Onnettomuuden sattuessa vuodon pysäyttäminen on vaikeaa ja öljyntorjunta jäisellä avomerellä käytännössä mahdotonta. Jäänmurtajien käyttö öljynporauksen suojaamisessa jäältä kertoo onnettomuusherkistä olosuhteista alueella.

”Öljyä porattaessa onnettomuuden riski on aina olemassa. Ei ole vielä puolta vuottakaan siitä, kun juuri Shellin putkista valui 250 tonnia öljyä mereen Skotlannin rannikolla. Shell ei pysty torjumaan tuhoa, jos onnettomuus arktisilla vesillä tapahtuu. Suomalaisen valtionyhtiön ei pidä olla tässä uhkapelissä mukana. Arktinen alue on jätettävä kokonaan rauhaan öljynporaukselta sekä ilmastosyistä että paikallisten ympäristöriskien takia”, Laakso sanoo.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202