Suomen tulevaisuus uusiutuvassa energiassa – ei ydinvoiman tekohengityksessä

Lehdistötiedote - lokakuu 26, 2012
Greenpeace vaatii nopeaa Suomen energiapolitiikan uudelleenarviointia. Energiayhtiöille on annettava samanlainen signaali kuin Saksassa: tulevaisuus rakentuu uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden varaan. Ydinvoimaa ei pidä enää tekohengittää.

3. syyskuuta 2012

Greenpeacen vapaaehtoisten viesti 3. syyskuuta 2012 Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitteleville saksalaiselle E.ON:lle ja Fennovoiman pienosakkaille: Ei ydinvoimaa – Keine Atomkraft.

Ydinvoima on suuri riski sekä ympäristölle että taloudelle. Tätä riskiä ei pidä kasvattaa enää millään tavalla, kaikkein vähiten julkisilla tuilla olivat ne sitten verohelpotuksia tai muita tukia. Fennovoiman osakkaiden, erityisesti kunnallisten energiayhtiöiden, ei pidä enää lisätä taloudellista riskiään vaan niiden on irtauduttava hankkeesta.

”Uusiutuvalla energialla voimme turvata Suomen teollisuuden sähköntarpeen. E.ONin luopumispäätöksen takana oli ydinvoiman rakentamisen taloudellinen kannattamattomuus eikä Suomen heikko houkuttelevuus investointikohteena. E.ON totesi aikaisemmin tänä vuonna vastaavanlaisen hankkeen kannattamattomaksi myös Iso-Britanniassa, eikä muitakaan Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa vireillä olevia ydinvoimahankkeita ole saatu kannattavaksi”, Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen sanoo.

”Muun muassa Iso-Britanniassa Hinkley Pointin ydinvoimalaa suunnitteleva ranskalainen valtionyhtiö EDF vaatii hallitukselta syöttötariffia, jolla sähkön hinta taattaisiin EDF:lle 25 vuodeksi. Ilman julkista tukea tämäkin hanke kaatuu”, Härkönen jatkaa. [1]

Uusiutuvan energian hankkeiden riski on hyvin pieni. Ne toteutuvat nopeasti, joten ne tuottavat nopeasti sähköä teollisuudelle ja kotitalouksille. Uusiutuva energia ei ole vaaraksi ympäristölle ja sen avulla päästään ydinvoimaa nopeammin eroon fossiilisesta energiasta.

”Meillä ei ole aikaa loputtomasti elätellä toiveita, että kaatumassa olevat ydinvoimahankkeet mahdollisesti joskus tuottaisivat sähköä. Avainkysymys on, kuinka nopeasti saamme uuden, energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan perustuvan energiapolitiikan käyntiin. Aikaa ja rahaa ei kannata hukata silloin, kun Euroopan talousmahdit ovat jo täyttä vauhtia rakentamassa uutta energiajärjestelmää”, Härkönen sanoo.

Lisätietoja:
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Viite:
[1] http://www.thetimes.co.uk/tto/business/industries/utilities/article3476326.ece