Toista tuhatta ihmistä marssi Arktiksen, Sinin ja muiden arktista öljynporausta vastustaneiden puolesta

Lehdistötiedote - lokakuu 5, 2013
Noin 1 300 ihmistä osallistui tänään lauantaina mielenosoitukseen Arktiksen suojelemiseksi ja Sini Saarelan, 27 muun Greenpeace Internationalin aktivistin sekä valo- ja videokuvaajan vapauttamiseksi. Aktivistit, valokuvaaja ja videokuvaaja ovat tutkintavankeudessa Venäjällä syytettynä merirosvoudesta sen jälkeen, kun he osoittivat mieltä arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä.

Noin 1 300 ihmistä marssi lauantaina 5. lokakuuta Helsingin keskustan läpi Venäjän suurlähetystölle Arktiksen suojelemiseksi ja Sini Saarelan, 27 muun Greenpeace Internationalin aktivistin sekä valo- ja videokuvaajan vapauttamiseksi. Aktivistit ja kuvaajat osoittivat mieltä arktista öljynporausta vastaan ja ovat nyt tutkintavankeudessa Venäjällä. © Greenpeace/Rastenberger

 

Tukimielenosoituksia järjestetään tänään 140 paikkakunnalla kaikkialla maailmassa.

”Sini Saarela ja 27 Greenpeacen aktivistia sekä kaksi freelance-valokuvaajaa ovat Murmanskissa tutkintavankeudessa. Heitä syytetään merirosvouksesta - absurdi syyte väkivallattomasta mielenosoituksesta. Absurdia, suorastaan hullua on myös se, mitä arktisella alueella tapahtuu. Merijää sulaa nopeasti ilmastonmuutoksen vuoksi”, sanoi Greenpeace Nordicin ohjelmajohtaja Tapio Laakso puhuessaan Kiasmalla.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää että kaksi kolmasosaa jo tunnetuista fossiilivaroista jätetään maahan, ja arktisen alueen avaaminen uudeksi öljyprovinssiksi vie meitä kohti ilmastokriisiä.”

”Sini ja muut aktivistit osoittivat mieltä Gazpromin öljynporauslautalla, koska hallitukset ja yritykset ovat epäonnistuneet tai eivät edes halua ottaa ilmastokriisiä tosissaan. Missä ovat ne paljon puhutut paremmat keinot vaikuttaa?” Laakso kysyi.

”Tässä ei ole kyse Venäjästä vaan öljyteollisuudesta, jolla on pitkä historia kritiikin vaientamisesta”, Laakso muistutti. Greenpeacen aktivistit ovat osoittaneet mieltä useita arktista öljynporausta suunnittelevia öljy-yhtiöitä vastaan, kuten Shelliä, joka suunnittelee öljynporausta Alaskan pohjoispuolella ja joka on tehnyt yhteistyösopimuksen Gazpromin kanssa.

”Vielä ei ole liian myöhäistä estää ilmastokaaosta. Vielä ei ole liian myöhäistä suojella Arktista. Meitä, jotka ovat havahtuneet näihin ongelmiin, on varmasti enemmän kuin koskaan aiemmin ”, Laakso rohkaisi.

Yli miljoona ihmistä ympäri maailman on lähettänyt vetoomuksen Venäjän suurlähetystöille Arktiksen suojelemiseksi ja aktivistien vapauttamiseksi.

Vetoomuksen voi lähettää täältä

#FreeTheArctic30

Kuvia ja video mielenosoituksesta lauantain aikana https://info.greenpeace.se/a_mediarelease/?openfolder=131005_Helsinki_Free_the_Arctic_30

Lisätietoja:

Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202