Aktivistien tutkintavankeusaikaan haetaan kolmen kuukauden pidennystä

Lehdistötiedote - marraskuu 15, 2013
Venäläinen tutkintakomitea hakee kolmen kuukauden pidennystä Sini Saarelan, 27 muun Greenpeace Internationalin aktivistin ja kahden freelancekuvaajan tutkintavankeuteen, jonka on määrä päättyä 24. marraskuuta. Pietarissa vangittuina olevia aktivisteja ja kuvaajia syytetään huliganismista ja merirosvoudesta.

15. marraskuuta 2013 Aktivistit saapuivat Pietariin 12. marraskuuta.

Heidän sijoitettiin kolmeen pietarilaiseen tutkintavankilaan, joista yksi on kuuluisa Krestyn tutkintavankila. Venäjän viranomaiset ilmoittivat perjantaina 15. marraskuuta hakevansa jatkoa aktivistien tutkintavankeusajalle.

Kalininskin piirioikeus Pietarissa on saanut tänään tähän mennessä kuuden aktivistin tutkintavankeuden pidennyshakemuksen. Sini Saarelan tutkintavankeusajan pidennyshakemusta ei vielä tänään kello 15.30 Suomen aikaa mennessä ollut jätetty oikedelle. Tämän päivän aikana ja maanantaina odotetaan pidennyshakemusta loppujen aktivistien tutkintavankeusaikaan. Oikeuden on hyväksyttävä tutkintavankeuden pidennys, muussa tapauksessa aktivistit vapautetaan tutkintavankeusajan päätyttyä.

Greenpeacen lakimiehet vastustavat oikeudessa tutkintavankeuden pidennystä. Jos vankeusaikaa pidennetään, Greenpeacen lakimiehet vaativat aktivistien vapauttamista takuita vastaan.

“Viranomaisilta on vienyt jo kaksi kuukautta tutkia kuvitteellista rikosta, josta syyllisiksi väitetyt lähettivät ensin lehdistötiedotteen, jossa he selittivät, mitä olivat tekemässä ja sen jälkeen julkistivat videon, jossa heidän nähdään toteuttavan aikeensa. Nyt viranomaiset tarvitsevat kolme lisäkuukautta tutkimiseen? Tämän huiputuksen on aika loppua, kaikki tietävät, ettei kyseessä ole aito rikoksentutkimisprosessi. Nuo urheat miehet ja naiset eivät ole vankilassa sen vuoksi, mitä he tekivät, vaan koska he toivat esiin arktisen öljynporauksen vaarat", sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

”Greenpeace taistelee heidän vapautensa puolesta kaikin tavoin, mutta me emme voi tehdä sitä yksin. Me tarvitsemme ihmisiä ympäri Venäjän ja ympäri maailman puolustamaan kanssamme vapautta ja perusoikeutta rauhanomaisiin mielenosoituksiin”, Naidoo sanoo.

Greenpeace Internationalin aktivistit halusivat kiinnittää maailman huomion uhkaan, jonka öljynporaus aiheuttaa ilmastolle ja Arktikselle. Viimeisen 30 vuoden aikana kolme neljäsosaa Jäämeren kesäajan jääpeitteestä on hävinnyt. Aikaisemmin tällä viikolla kansainvälinen energiajärjestö IEA ilmoitti, että 74 prosenttia maailman käyttämättömistä öljyvaroista on jätettävä käyttämättä, jos haluamme säilyttää 50 prosentin mahdollisuuden välttyä vaarallisen tason ilmastonmuutokselta.

Greenpeace Internationalin aktivistit olivat rauhanomaisesti osoittamassa mieltään Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä, kun Venäjän rannikkovartiosto 19. syyskuuta laittomasti valtasi Arctic Sunrisen kansainvälisillä vesillä. Arctic Sunrise hinattiin Murmanskiin, ja aktivistit määrättiin tutkintavankeuteen 26. ja 29. syyskuuta. Yli kaksi miljoonaa ihmistä on lähettänyt viestin Venäjän suurlähetystöille ympäri maailmaa aktivistien vapauttamiseksi.

Lisätietoja:
Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjasta vastaava Tapio Laakso, Greenpeace Nordic, 040 181 6559
Greenpeace Nordicin Suomen viestintäpäällikkö Juha Aromaa, Greenpeace Nordic, 050 369 6202