Venäjä ei päästä aktivisteja jouluksi kotiin

Lehdistötiedote - joulukuu 13, 2013
Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet eväävänsä Greenpeace Internationalin aktivistien hakemukset lähteä Venäjältä ja palata koteihinsa.

13. joulukuuta 2013 Greenpeacen aktivistit eivät pääse palaamaan koteihinsa viettämään joulua.

Alexandra Harris, Camila Speziale ja Sini Saarela joutuvat jäämään Pietariin vielä määrittelemättömäksi aikaa.

Venäjän ilmoitus on vastoin kansainvälisen merioikeuden (ITLOS) antamaa päätöstä. Hollanti maksoi merioikeuden määräämän takuusumman, 3,6 miljoonaa euroa, 29. marraskuuta. Takuuta vastaan aktivistit ja Greenpeacen Arctic Sunrise -laiva tulisi vapauttaa ja aktivistien saada lähteä koteihinsa välittömästi.

Venäjän tutkintakomitea on ilmoittanut poistumiskiellosta eräälle aktivisteista, tanskalaiselle Anne Mie Jensenille. Greenpeacen lakimiehet olettavat, että kaikkia aktivisteja kohdellaan poistumiskysymyksessä tasa-arvoisesti. Tämä merkitsee sitä, että aktivistit joutuvat pysymään Venäjällä joulun yli ja mahdollisesti paljon pidempääkin.

Greenpeace Internationalin lakimiehet jättivät viime viikolla aktivistien poistumisviisumihakemukset tutkintakomitealle. Komitean Anne Mielle lähettämässä kirjeessä kuitenkin todetaan, ettei komitea ole halukas välittämään hakemusta Venäjän maahanmuuttovirastolle. Virasto on aiemmin todennut, ettei se anna poistumisviisumeita ilman suoraa pyyntöä tutkintakomitealta.

Lakimiehet pyysivät hakemusten yhteydessä, että tutkintakomitea ilmoittaisi vähintään kuukautta etukäteen, milloin tahtoo seuraavan kerran haastatella syytettyjä aktivisteja. Muutoin olisi vaarana, että he rikkoisivat takuidensa ehtoja palaamalla kotiin. Anne Mielle lähettämässään kirjeessä tutkintakomitea kieltäytyy pyynnöstä.

Kirjeessään tutkintakomitea totesi eväävänsä myös Arctic Sunrise -aluksen vapauttamisen, koska Venäjän oikeuslaitos on valtuuttanut aluksen edelleen jatkuvan takavarikon.

Armahdus, josta duuma tässä kuussa todennäköisesti äänestää, voi edelleen käsittää myös Greenpeace Internationalin aktivistit. Presidentti Vladimir Putinin ehdotukseen aktivistien tilanne ei sisälly, vaikka pienillä muutoksilla tekstiin aktivistit saataisiinkin armahduksen piiriin.

Lisätietoja:
Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjasta vastaava Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Greenpeace Nordicin tiedottaja Suomessa Veera Visapää, puhelin 040 518 4516