Venäjä estää Greenpeacen pääsyn Koillisväylälle

Lehdistötiedote - elokuu 21, 2013
Barentsinmeri – Venäjän hallinto on kieltäytynyt antamasta Greenpeacen jäänmurtaja Arctic Sunriselle lupaa edetä Koillisväylälle, vaikka alus täyttää kaikki väylällä liikennöimiselle asetetut vaatimukset. Samaan aikaan Koillisväylällä on tänä vuonna kulkenut ennätysmäärä laivoja.

14. elokuuta 2013

Greenpeacen aktivisti protestoi Rosneftin seismisiä tutkimuksia Barentsinmerellä © Will Rose / GreenpeaceGreenpeace International pitää lupahakemuksen hylkäämistä yrityksenä pitää öljy-yhtiö Rosneftin toiminta poissa julkisuudesta. Venäjän valtion omistamalla Rosneftilla ja sen amerikkalaisella yhteistyökumppanilla ExxonMobililla on useita aluksia Karanmerellä tekemässä seismisiä ja geologisia tutkimuksia, joilla valmistellaan öljynporausta arktisilla merialueilla.

”Tämä on läpinäkyvä yritys tukahduttaa kritiikki ja pitää kansainvälinen huomio poissa Jäämeren öljynporauksesta. Arctic Sunrise on täysin varustettu jäänmurtaja, jolla on pitkä kokemus näistä olosuhteista. Samaan aikaan öljy-yhtiöt aiheuttavat ennennäkemättömän uhan alueen jääkarhuille, valaille ja arktiselle luonnolle”, sanoo Christy Ferguson, Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Arctic Sunrisella.

”Päätös kieltää pääsy Karanmerelle on perusteeton ja herättää vakavia kysymyksiä Venäjän viranomaisten ja öljy-yhtiöiden liian läheisistä suhteista. Greenpeacen kampanjan tukena on jo yli kolme miljoonaa ihmistä, jotka haluavat tietää, mitä Venäjä ja läntiset öljy-yhtiöt yrittävät piilotella Arktiksella.”

Greenpeace International haki kolme kertaa reittilupaa Koillisväylää hallinnoivalta viranomaiselta. Yksityiskohtaisissa hakemuksissa kerrottiin avoimesti tarkoituksesta osoittaa mieltä laillisesti ja rauhanomaisesti. Kaikki hakemukset hylättiin [1]. Viimeisimmän hakemuksen hylkäysperusteeksi ilmoitettiin riittämättömät tiedot aluksen jäävahvuudesta. Hylkäyksistä käy selväksi, että Koillisväylän hallinto ei alun perinkään aikonut antaa Greenpeacelle lupaa Koillisväylälle. Luvan epääminen rikkoo kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien oikeutta vapaaseen merenkulkuun [2].

Yhdelläkään kuudesta Rosneftin ja ExxonMobilin alueella toimivasta aluksesta ei ole yhtä korkeaa jääluokitusta kuin Arctic Sunrisella [3]. Tänä vuonna Koillisväylälle on myönnetty lupa yli 400 alukselle, joista monilla on jäänmurtajaksi luokiteltua Arctic Sunrisea heikompi jääluokitus. Lisäksi Karanmeri on tähän aikaan vuodesta sula.

Greenpeace International on pyytänyt kirjeitse Koillisväylän hallinnon johtajaa kiireellisesti korjaamaan virastonsa perusteettoman päätöksen. Koska Arctic Sunrise purjehtii Alankomaiden lipun alla, on jäljennös kirjeestä lähetetty myös Alankomaiden liikenneministeriöön sekä ulkoministeriöön.

Greenpeacen Arctic Sunrise on kuukauden purjehduksella Venäjän Arktiksella vastustamassa öljynetsintää. Matka on osa kansainvälistä kampanjaa Arktiksen suojelemiseksi. Kampanjaan on liittynyt yli 3,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa, monet osoitteessa www.SaveTheArctic.org.

Kuvia ja videoita on saatavilla kuvapankistamme (lähetä kuvan ID tiedottajalle).

Yhteystiedot:

Tapio Laakso, Ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559

Sune Scheller, tiedottaja, yhteydet Arctic Sunriselle, p. +45 271 44257
Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija Helsingissä, p. 040 025 7755

 

Lisätietoja:

Det Norske Veritasin (DNV) lausunto Arctic Sunrisen jääluokituksesta

Greenpeacen kirje Koillisväylän hallinnon johdolle


Viitteet

[1] Hakemukset hylättiin vedoten epäselvään jääluokitukseen ja väitettyyn jäävahvuuteen liittyvien tietojen puuttumiseen. Tämä siitä huolimatta, että kansainvälisesti tunnustetun luokittajan Det Norske Veritaksen (DNV) sertifiointi vahvistaa Arctic Sunrisen jääluokitukseksi 1A1 ICEBREAKER. Luokitus on rakentamisajankohdan toiseksi korkein ja venäläisen järjestelmän Arc 6 luokitusta korkeampi (DNV Polar 10 luokitus: ja vertailu eri jääluokitusstandardien välillä).

Lisäksi kohteena oleva alue on jäästä vapaa tähän aikaan vuodesta.

[2] Päätös kieltää Arctic Sunrisen pääsy Karanmerelle rikkoo Venäjän velvollisuutta merioikeusyleissopimuksen 58. artiklan perusteella sallia ulkomaisille aluksille vapaa navigointi omalla talousvyöhykkeellään. Lisäksi Venäjä rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 10 ja 11, jotka vaativat pidättäytymään perusteettomasta puuttumisesta mielipiteenilmaisuun.

[3] Vuoden 2013 aikana Koillisväylälle pääsyyn on myönnetty yli 400 lupaa:
http://www.nsra.ru/en/razresheniya/