Venäjä vapauttaa Greenpeacen Arctic Sunrisen

Lehdistötiedote - kesäkuu 6, 2014
Tutkintakomitea ilmoitti tänään perjantaina vapauttavansa Greenpeacen Arctic Sunrisen. Alus on ollut Venäjän viranomaisten hallussa Murmanskissa siitä lähtien, kun Venäjän rannikkovartiosto valtasi aluksen laittomasti 19. syyskuuta 2013 Greenpeace Internationalin aktivistien osoitettua mieltä arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä öljynporauslautta Prirazlomnajalla.

Arctic Sunrise Murmanskissa Venäjän viranomaisten takavarikoimana 7. marraskuuta 2013. © Dmitri Sharomov / Greenpeace

 
“Olen helpottunut ja iloinen siitä, että Arctic Sunrise vihdoin vapautetaan. Laiton pidätys jatkui tähän asti, yli kahdeksan kuukautta, vaikka jopa kansainvälinen merioikeus vaati laivan vapauttamista. Vihdoinkin ryhmämme viimeinen jäsen pääsee kotiin”, sanoo Greenpeace Internationalin aktivisti Sini Saarela, joka osoitti mieltä Prirazlomnajalla ja oli mielenosoituksen jälkeen vangittuna Venäjällä kaksi kuukautta.

"Arctic Sunrise on niin läheinen ja rakas laiva, että sen takaisin saaminen saa varmaan monet muut minunkin lisäksi itkemään onnesta. Arktiksen suojelun lippulaiva pääsee vihdoin takaisin jatkamaan työtään”, Saarela jatkaa.

“Miljoonat ihmiset ottivat kantaa 30 vangitun puolesta ja tänään viimeinenkin ryhmän osa on vapaa lähtemään kotiin. Laivamme takavarikoitiin kansainvälisillä vesillä täysin rauhanomaisen mielenosoituksen seurauksena. Laivan valtaamiselle ja takavarikoimiselle kahdeksan kuukauden ajaksi ei ollut mitään laillista oikeutusta”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

“Koko tapaus oli häpeämätön yritys pelotella niitä, jotka pitävät arktista öljynporausta vastuuttomana ja vaarallisena. Laivamme on ollut ilman kunnossapitoa kuukausia ja tarvitsee huolellisen korjauksen, mutta kuten kampanjamme Arktiksen puolesta, Arctic Sunrise jatkaa parempana ja vahvempana”, Naidoo jatkaa.

Tutkintakomitea ilmoitti vastikään jatkavansa öljynporauslautta Prirazlomnajalla tapahtuneen mielenosoituksen tutkinta-aikaa kahdella kuukaudella 24. heinäkuuta saakka. Greenpeace Internationalin lakimiehille kuitenkin ilmoitettiin Arctic Sunrisen vapauttamisesta yllättäen kokouksessa Murmanskissa tänä aamuna. Alus voi lähteä Venäjältä lähipäivinä.

Tutkintakomitea ilmoitti myös jatkavansa alukselta takavarikoidun kaluston tutkimista.

“Tärkeintä on nyt saada puolueettomat tarkastajat toteamaan vauriot, jotka ovat syntyneet sen jälkeen, kun Venäjän rannikkovartiosto valtasi laivan laittomasti 19. syyskuuta. Pyydämme myös Venäjän viranomaisia jatkamaan aluksen vartiointia, kunnes miehistömme ottaa sen haltuunsa”, sanoo Greenpeace Internationalin lainopillinen neuvonantaja Daniel Simons.

Greenpeace on jatkanut kuluneen kahdeksan kuukauden aikana kampanjaa arktista öljynporausta vastaan ympäri maailmaa. Viime viikolla aktivistit osoittivat mieltä Statoilin vuokraamalla öljynporauslautalla Barentsinmerellä. Myös Sini Saarela oli mukana mielenosoituksessa. Samaan aikaan hollantilaiset aktivistit protestoivat Arktikselle matkaavan Gazpromin porauslautan lähtöä vastaan IJmuidenin satamassa.

“Vastustamme edelleen jokaista öljy-yhtiötä, joka aikoo porata Arktiksella. Kun maailma lämpenee ja jää sulaa, tästä on tulossa aikakauttamme määrittävä taistelu, jonka me voitamme”, Kumi Naidoo sanoo. Naidoo oli itse vuonna 2012 osoittamassa mieltä öljynporauslautta Prirazlomnjalla.

Lisätietoja:
James Turner, Greenpeace Internationalin Arktiks-kampanjasta vastaava viestintäpäällikkö, puhelin +44 7415 515368 (englanniksi)
Maria Favorskaja, Greenpeacen tiedottaja Venäjällä, puhelin +79 687358947 (venäjäksi, englanniksi)
Tapio Laakso, Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjasta vastaava, puhelin 040 181 6559
Juha Aromaa, Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö Suomessa, puhelin 050 369 6202

Taustatiedot:

Arctic Sunrise -alus oli tukialuksena Gazpromin Prirazlomnaja-porauslautalla 18.9.2013 tapahtuneelle mielenosoitukselle arktista öljynporausta vastaan. Kaksi kiipeilijää, toinen heistä suomalainen Sini Saarela, yrittivät ripustaa “Save the Arctic” -banderollin lautan kylkeen, minkä seurauksena venäläiset kommandot alkoivat ampua varoituslaukauksia, pakottaen kiipeilijät laskeutumaan. Seuraavana päivänä Arctic Sunrise vallattiin ja hinattiin Murmanskiin. Kaikkia aktivisteja ja kahta journalistia syytettiin merirosvouksesta ja huliganismista. Heidät vapautettiin 27.12.2013 Venäjän duuman armahduspäätöksen perusteella.

22.11.2013 Kansainvälisen merioikeusyleissopimuksen noudattamista valvova tuomioistuin määräsi Venäjän vapauttamaan Arctic Sunrise “välittömästi” Alankomaiden maksamia takuita vastaan. Alankomaat on Arctic Sunrisen lippuvaltio.

Koko tapahtumaketjun aikataulu