YK:n ilmastokokous alkaa - aikaa ei ole hukattavana

Lehdistötiedote - marraskuu 3, 2017
Greenpeace vaatii maailman johtajia viemään taistelua ilmastonmuutosta vastaan eteenpäin maanantaina 6. marraskuuta Bonnissa alkavassa YK:n ilmastokokouksessa. Kuluvaa vuotta ovat hallinneet hurrikaanit, tulvat ja kuivuus.

Greenpeacen aktivisti osoittamassa mieltä Statoilin arktista öljynporausta vastaan Helsingissä Arctic Energy Summit -kokouksessa 18. syyskuuta 2017. Greenpeace ja Natur og Ungdom on haastanut Norjan hallituksen oikeuteen perustuslain 112. pykälän rikkomisesta arktisten öljynporauslupien takia.

 

Ilmastokokouksen puheenjohtajana toimii Fidži, mutta käytännön syistä kokous järjestetään Bonnissa.
 
Kaksi vuotta sitten Pariisin ilmastokokouksessa otettiin tavoitteeksi rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Greenpeace vaatii, että maailman johtajat edistyvät Pariisin sopimuksen täytäntöönpanon linjauksissa, niin sanotussa sääntökirjassa (Paris Agreement Rulebook). 
 
“Meillä ei ole aikaa hukattavaksi. Ilmasto on muuttumassa, ja muutos uhkaa yhä enemmän ihmisiä Fidžin Suvasta Yhdysvaltojen Washingtoniin ja kaikkialle muualle. Mutta meillä on mahdollisuus rohkealla ja nopealla toiminnalla saada aikaan turvallisuutta ja oikeudenmukaisuutta meille kaikille”, sanoi Greenpeace Internationalin pääsihteeri Jennifer Morgan.
 
Nyt pidettävä YK:n ilmastokokous on ensimmäinen, jossa johtajat tapaavat sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän ilmastosopimuksesta. 
 
“Trumpin päätös on vain lisännyt tukea ilmastonmuutoksen vastaisille toimille. Viestin ilmastokokousesta täytyy olla selvä: nyt ei käännytä takaisin eikä neuvotella sopimusta uusiksi. Odotamme että ilmastokokouksessa esiin astuvat uudet johtajat. Katseet ovat kohdistuneet Euroopan unioniin, Kiinaan ja muihin maihin”, Morgan sanoi.
 
Pariisin sopimuksen allekirjoittajamaiden kaksinaismoraalia testataan 14. marraskuuta alkaen, kun Norjan hallituksen myöntämät arktiset öljynporausluvat viedään oikeuteen. Greenpeace ja Natur og Ungdom -järjestö ovat nostaneet satojen tuhansien ihmisten tukemana kanteen Norjan valtiota vastaan perustuslain rikkomisesta. Kanteen nostajat katsovat, että öljynporausluvat rikkovat perustuslain 112. pykälää, joka takaa kansalaisten oikeuden terveelliseen ja turvalliseen elinympäristöön.
 
Lisätietoja:
 
Sini Harkki, maajohtaja, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Laura Meller, Arktis-asiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 040 180 3322
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202