Ympäristömyrkkyjä lastenvaatteissa

Lehdistötiedote - tammikuu 14, 2014
Muun muassa H&M:n, Disneyn, Burberryn ja Adidaksen lastenvaatteista löytyi ympäristömyrkkyjä Greenpeace East Asian selvityksessä, joka julkistettiin tänään tiistaina Pekingissä.

14. tammikuuta 2014

Greenpeacen 14.1.2014 julkistamassa selvityksessä 12 tunnetun tuotemerkin lastenvaatteista löytyi ympäristömyrkkyjä. © Greenpeace

Raporttiin A Little Story About the Monsters in Your Closet testattiin 12 eri tuotemerkin vaatteita. Mukana olivat muun muassa H&M, GAP ja Nike. Tulosten mukaan vaarallisten kemikaalien määrä lasten vaatteissa ei poikennut merkittävästi kemikaalien määrästä aikuisten vaatteissa, joita tutkittiin aikaisempia selvityksiä varten. Lapset ovat erityisen suojattomia, kun nämä kemikaalit joutuvat ympäristöön.

“Vanhemmille on painajaismaisen vaikeaa yrittää löytää lastenvaatteita, joissa ei ole ympäristömyrkkyjä. Näitä kemiallisia pikku hirviöitä on niin halpamuodissa kuin luksustuotteissa. Ne saastuttavat vesistöjä Pekingistä Berliiniin. Vaihtoehtoja kuitenkin on. Muotimerkkien pitäisi lopettaa näiden hirviöiden käyttö nykyisten ja tulevien sukupolvien takia”, sanoo Greenpeace East Asian ympäristömyrkkykampanjoitsija Chih An Lee.

Kaikista testatuista tuotemerkeistä löytyi ympäristömyrkkyjä. Yhdessä Adidaksen uimapuvussa oli perfluorioktaanihappoa enemmän kuin yhtiön omat määräykset sallivat. Primarkin t-paidan painatuksessa oli 11 prosenttia ftalaatteja. Disneyn, American Apparelin ja Burberryn vaatteista löytyi suuria nonyylifenolietoksylaattipitoisuuksia. Kaikki nämä kemikaalit voivat vaikuttaa ihmisen lisääntymiseen ja hormonitoimintaan.

“Vanhemmat ja muodista kiinnostuneet voivat auttaa lopettamaan ympäristömyrkkyjen käytön kertomalla selkeästi myyjille, etteivät halua vesistöjä saastuttavia merkkejä. Ihmiset eri puolella maailmaa ovat jo saaneet useat merkit sitoutumaan myrkyistä luopumaan. Monet niistä ovat jo tekemässä tuotantoketjunsa näkyväksi ja poistamassa myrkyt”, An Lee sanoo.

Kiina on maailman suurin tekstiilien tuottaja ja kemikaalien kuluttaja. Greenpeace vetoaa Kiinan hallitukseen, jotta tekstiiliteollisuus saadaan lopettamaan ympäristömyrkkyjen käyttö. On tärkeää, että viranomaiset julkaisevat vaarallisten kemikaalien mustan listan ja vaativat teollisuutta antamaan tiedot käyttämistään kemikaaleista. Näin saataisiin tuotantoketjut näkyviksi, helpotettaisiin kemikaaleista luopumista ja luotaisiin tasapuolinen toimintaympäristö tekstiiliteollisuudelle.

Greenpeacen Detox-kampanja vaatii merkittävimpiä muotimerkkejä sitoutumaan vaarallisten kemikaalien päästöjen lopettamiseen kokonaan vuoteen 2020 mennessä. Yleisön painostuksen ansiosta 18 vaatemerkkiä on sitoutunut kampanjan tavoitteisiin ja jotkin niistä ovat jo edistyneet sitoumuksensa toteuttamisessa.

Raportti A Little Story About the Monsters in Your Closet

Kuvia testatuista vaatteista

Lisätietoja:
Greenpeace East Asian tiedottaja Damin Tang, puhelin +86 139 1152 6274 (englanniksi)
Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202
Greenpeace Nordicin tiedottaja Veera Visapää, puhelin 040 518 4516