YouTube poisti Greenpeacen F1-videon

Epävirallinen video Shellin nolosta hetkestä sai 240 000 katselua ennen poistoa

Lehdistötiedote - elokuu 27, 2013
Youtube on poistanut videon, joka näytti miten kauko-ohjattavat banderollit nousevat kiusallisesti viime sunnuntain F1 Shell Belgian Grand Prix'n palkintokorokkeella. Save The Arctic.org -tekstin näyttävän videon poistamista vaati "F1:n johto". Video palkintojenjakotilaisuudesta, nimeltään "Shell's priceless Grand Prix moment", oli saanut lähes neljännesmiljoona katselua 36 tunnissa.

Greenpeace osoitti mieltään F1 Belgian GP:ssä sunnuntaina.

Video on nyt nähtävissä täällä.

Greenpeace International julkaisi videon myöhään sunnuntaina Span radalla pidetyn mielenosoituksen jälkeen. Mielenosoitus oli suunnattu kisan pääsponsori Shellin arktisia öljynporaussuunnitelmia vastaan. 

Mielenosoituksen aluksi kaksi varjoliitäjää kierteli radan yläpuolle vetäen perässään banderollia. Sen jälkeen kaksi suurta banderollia laskettiin esiin radan eri osissa, toinen Shellin VIP-aitiota vastapäätä, jossa se näkyi myös TV-katsojille koko kisan ajan.

Mielenosoitus huipentui eriskummalliseen tilanteeseen palkintokorokkeella, kun kaksi kauko-ohjattua banderollia nousi vuorotellen esiin ja palkintojenjaosta vastaavan yritykse johtaja repi banderolleja alas Saksan kansallislaulun soidessa taustalla.

"Bernie Ecclestone ja Shell varmastikin tietävät kuinka F1-kilpailulle saadaan satoja miljoonia katsojia, mutta heillä ei näytä olevan aavistustakaan kuinka sosiaalinen media toimii. Sadattuhannet ihmiset ovat nähneet miten Shellin arktiset suunnitelmat paljastettiin Grand Prix'ssä. Videon poistaminen sen jälkeen innostaa vielä tuhansia muitakin nauramaan yhtiölle", sanoo Arktis-kampanjoitsija Matti Ikonen. 

"Shell käyttää miljoonia brändinsä pönkittämiseen, jotta yleisö ei huomaisi sen suunnitelmia porata öljyä sitä mukaa kun Arktis sulaa. Yhtiö ei pysty kontrolloimaan sosiaalista mediaa. Kovat toimet videon piilottamiseksi osoittavat, kuinka suuret yhtiöt pelkäävät eniten julkista arvostelua ja naurunalaiseksi joutumista."

Ei olisi ensimmäinen kerta kun yhtiöt yrittävät hiljentää Greenpeacen heihin kohdistamansa parodian tai kritiikin. Ne väittävät omistavansa oikeudet yhtiön nimeen ja kaikkeen sisältöön, jossa se mainitaan. Muistattehan vielä, kuinka Neste Oil halusi sulkea NesteSpoil-sivuston?

Nestle yritti sitä, kun teimme videon yrityksen osallisuudesta sademetsän tuhoamiseen. Tuloksena oli yksi kaikkien aikojen suurimmista brändiä tuhoavista sosiaalisen median kampanjoista: elävä esimerkki siitä, miten käy kun ei ota kritiikkiä vastaan internetissä.

Greenpeace on julkaissut videon uudelleen osoitteessa https://vimeo.com/73215350, lisäksi moni on ladannut sen eri palveluihin pian sensuroinnin jälkeen. Greenpeace kannustaa yleisöä jakamaan videota muualle internetissä.

Shellin arktinen öljynporaushanke on kuin PR-virheiden käsikirja. Yhtiö yritti porata koereikiä Yhdysvaltain aluevesillä Alaskassa 2012. Hanke laitettiin tauolle lukuisien onnettomuuksien ja vahinkojen jälkeen, kun öljynporauslautta oli haaksirikkoutunut rantaan ja tulipalo riehunut laivassa. Yhdysvaltain hallitus kuvasi Shellin toimia “emämokailuksi”.

Sen jälkeen Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoitti sopimuksen yhteisyrityksestä Venäjän valtion öljy-yhtiö Gazpromin kanssa, jotta se pääsi etsimään öljyä Venäjän arktiselta jäämereltä, jossa ympäristölainsäädäntö ei ole yhtä tiukkaa ja jossa öljyvahingot ovat yleisiä.

Lisätietoja  

Matti Ikonen, Arktis-kampanjoitsija   p. 0400 257755
Tapio Laakso, ohjelmajohtaja, p. 040 181 6559