Greenpeace vaatii vähintään 30 prosentin päästövähennyksiä vuonna 2020

Lehdistötiedote - marraskuu 6, 2008
Hallituksen pitkän tähtäimen ilmasto- ja energiastrategia ei riitä Suomen panokseksi uhkaavan ilmastonmuutoksen torjumisessa. Riittämättömien päästövähennysten lisäksi strategia sivuuttaa monia kestäviä energiaratkaisuja ja lisää ympäristöongelmia tukemalla ydinvoimaa, turvetta ja palmuöljyä.

Eduskuntatalo.

- Hallituksen ohjelma on nyt parempi kuin kaksi edeltäjäänsä. Esimerkiksi tuulivoima saa vihdoin kannustejärjestelmän, joka on jo käytössä lähes kaikissa muissa EU-maissa, ja energiaa tuhlaavaa rakentamista suitsitaan tiukemmilla rakentamisnormeilla. Kokonaisuudessaan ohjelma jää kuitenkin vaisuksi ja näköalattomaksi suhteessa edessä olevien haasteiden mittasuhteisiin, toteaa Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

Hallitus on lähtenyt oletuksesta, että muut maat eivät tule ilmastotalkoisiin mukaan. Niinpä päästöjä vähennetään vain 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä, vaikka Suomen kaltaiselta teollisuusmaalta tarvittaisiin tuolloin vähintään 30 prosentin vähennyksiä.

- On vaikea nähdä, mitä järkeä tällaisessa lyhytnäköisessä viivytystaktiikassa on. Ilmastonmuutos on yksi kansainvälisen politiikan kuumimmista aiheista, neuvottelut uudesta sopimuksesta ovat käynnissä ja Yhdysvaltain tuore presidenttikin on luvannut 80 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2050 mennessä. Olisi huomattavasti parempi signaali sekä Suomessa että ulkomailla, jos Suomikin suunnittelisi omat toimensa olettaen, että kunnianhimoinen sopimus toteutuu, eikä esittelisi tavoitteita, jotka eivät riitä, toteaa Myllyvirta.

Strategiassa yhteen ympäristöongelmaan vastataan tukulla toisia: vihreää valoa näytetään niin turpeelle, sademetsiä hävittävälle palmuöljylle kuin viherpestylle ydinvoimallekin.

- Strategiaan runnottu ydinvoiman lisätarve perustuu paisuteltuihin sähkön kulutusarvioihin ja paremmalla tekniikalla saatavien säästöjen aliarviointiin. Hallitus tähtääkin sähkötuotannon tuntuvaan ylikapasiteettiin. Ydinsähkön tuottaminen vientiin on hallitukselle tärkeämpää kuin uusiutuvan energian tuottaminen ja energiankäytön tehostaminen, joka pienentäisi kuluttajien sähkölaskuja ja parantaisi energiahuoltovarmuutta, huomauttaa Myllyvirta.

Hallitus väittää lisäävänsä uusiutuvaa energiaa ja energiansäästöä maksimaalisesti, mutta jättää kertomatta, että uusiutuvaa energiaa voitaisiin hallituksen teettämien taustaselvitysten mukaan lisätä lähes kaksinkertaisesti ohjelmaan verrattuna. Hallitus jättää käyttämättä yli puolet realistisista sähkönsäästömahdollisuuksista, jotka vastaavat Olkiluoto 3:n koko tuotantoa.

- Odotuksemme kohdistuvat nyt kansanedustajiin. Hallitus pakkosyöttää ydinvoimaa ilman vaihtoehtoja ja yrittää näin viedä eduskunnalta aidon mahdollisuuden päättää asiasta. Toivomme, että kansanedustajat eivät mene tähän lankaan vaan vaativat realistisempaa ja kestävämpää energiapolitiikkaa, painottaa Myllyvirta.

Greenpeacen päästötodistus hallitukselle Kaaviot hallituksen päästötodistukseen
Hallituksen ilmastostrategia for dummies -PowerPoint -esitys

Kansanedustajien mielipidejakaumat energia-asioissa osoitteessa www.päästöpäättäjät.fi

Other contacts:

Kaisa Kosonen, energiakampanjavastaava, puhelin 050 368 8488
Lauri Myllyvirta, energiakampanjoitsija, puhelin 050 362 5981