Ilmalaiva ydinvoimaa vastaan Helsingissä

Lehdistötiedote - kesäkuu 28, 2008
Greenpeacen 44-metrinen ilmalaiva on ollut tänään lauantaina klo 5 alkaen nähtävillä Auroran kentällä Helsingissä. Ilma-aluksen kyljessä lukee "Munaus, emämunaus, Olkiluoto 3". Greenpeace vaatii ydinvoimahakemusten hylkäämistä, sillä Olkiluoto 3 -reaktorista annetut lupaukset ilmastopäästöjen vähentämisestä, halvasta sähköstä ja onnettomuusriskin minimoinnista ovat osoittautuneet perättömiksi.

Greenpeacen ilmalaiva eduskuntatalon edustalla 28.6.2008. Olkiluoto 3 -reaktorista annetut lupaukset ilmastopäästöjen vähentämisestä, halvasta sähköstä ja onnettomuusriskin minimoinnista ovat osoittautuneet perättömiksi. Jos Olkiluodon kolmosreaktoria ei olisi alettu rakentaa, Kioton päästötavoitteiden saavuttaminen olisi helpompaa ja sähkön hinta tulevina vuosina olisi alhaisempi. Uusiutuvat energialähteet ja energiatehokkuus kasvaisivat nopeammin, mikä loisi pysyviä työpaikkoja. Lisäksi 3000 tonnia korkea-aktiivista ydinjätettä ja noin 6 miljoonaa tonnia uraanin louhinnassa syntyvää jätettä olisi jäänyt syntymättä.

Ilmalaiva on nyt siirretty pois Auroran kentältä. Alus on odottanut keskiviikkoaamusta asti lentomahdollisuutta Helsingissä, mutta lento ei siitä huolimatta onnistunut. Ilmalaiva lähtee tänään takaisin Saksaan.

- Hallitus valmistelee paraikaa uutta ilmasto- ja energiastrategiaa. Keskusta ja Kokoomus yrittävät juntata strategiaan vähintään yhtä uutta ydinvoimalaa, vaikka suomalaisten enemmistö vastustaa ajatusta. Ydinvoiman lisärakentamisen oikeuttamiseksi hallitus on jättämässä huomiotta sen omissa selvityksissä todetut mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamiseksi, ydinvoimavastaava Lauri Myllyvirta sanoo.

Matalaenergiarakentaminen, kotitalouksien ja palveluiden tehokkaammat sähkölaitteet sekä teollisuuden moottorien tehostaminen voivat leikata sähkön tarvetta Olkiluoto 3:n tuotannon verran vuoteen 2020 mennessä.

Jos Olkiluodon kolmosreaktoria ei olisi alettu rakentaa, Kioton päästötavoitteiden saavuttaminen olisi helpompaa ja sähkön hinta tulevina vuosina olisi alhaisempi. Uusiutuvat energialähteet ja energiatehokkuus kasvaisivat nopeammin, mikä loisi pysyviä työpaikkoja. Lisäksi 3000 tonnia korkea-aktiivista ydinjätettä ja noin 6 miljoonaa tonnia uraanin louhinnassa syntyvää jätettä olisi jäänyt syntymättä. On aika myöntää, että Olkiluoto 3:n rakentaminen on ollut virhe ja hylätä hakemukset ydinvoiman lisärakentamisesta.

Ilmalaiva on Greenpeacen käytössä nyt ensimmäistä kertaa. Sen tarkoitus on seurata Olkiluoto 3 -reaktoria rakentavaa Arevaa ympäri maailmaa ja kertoa yhtiön laiminlyönneistä ja perättömistä lupauksista. Areva kiertää kaupittelemassa ydinreaktoreitaan Euroopan lisäksi mm. Arabimaissa, Brasiliassa, Kanadassa, Kiinassa, Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Turkissa.

Greenpeacen aktivistit estävät Ranskassa viidettä päivää rakennustöiden jatkamisen Flamanvillessä, johon rakennetaan samaa EPR-reaktoria kuin Olkiluotoon. Ranskan viranomaiset keskeyttivät työt kuukaudeksi toistuvien turvallisuusrikkeiden takia, mutta ovat nyt sallineet töiden jatkamisen. Aktivistit ovat eilisaamuna estäneet kulun yritykseen, joka tuottaa kaiken Flamanvillessä käytettävän sementin. Aiemmin aktivistit estivät hiekan toimittamisen betonin raaka-aineeksi sulkemalla 60 tunnin ajan tiet kolmelle hiekanottopaikalle, kunnes viranomaiset saivat mielenosoittajat poistettua.

Greenpeacen yhteenveto Olkiluoto 3:sta annetuista perättömistä lupauksista

Kuvia ilmalaivasta

Kuvia ilmalaivasta (medialle)

Lisätietoa ja kuvia Ranskan mielenosoituksesta