Nokia putosi Greenpeacen vertailussa ykköspaikalta

Lehdistötiedote - marraskuu 27, 2007
Sanat ovat tärkeitä, mutta toiminta ratkaisee. Tämänkertaisessa Greenpeacen kuudennessa elektroniikkavertailussa Nokia on pudonnut viimekertaiselta ykköstilalta yhdeksänneksi.

Elektroniikkavertailu, osa6

Pistokokeissa selvisi, että Nokian vanhojen tuotteiden kierrätyksessä on puutteita Venäjällä, Intiassa, Thaimaassa, Filippiineillä ja Argentiinassa. Informaatio kierrätyksestä on sekavaa yhtiön nettisivuilla, eikä henkilöstöä ole koulutettu riittävästi. Sen lisäksi Venäjällä, Thaimaassa ja Argentiinassa ei ole tietoja vanhojen tuotteiden kierrätyksestä maan omalla kielellä.

- Greenpeacen elektroniikkavertailu on todellinen kuluttajien työkalu, joten elektroniikkayhtiöt voivat olla varmoja, että tutkimme perusteellisesti heidän vihreät lupauksensa. Nokia on pitkällä vaarallisista kemikaaleista luopumisessa ja omista jätteistään huolehtimisessa. Nyt toivomme, että he olisivat yhtä pitkällä kierrätysjärjestelmissä maissa, joissa yleensä ei ole muutoin kierrätystä nurkan takana, sanoo Greenpeacen Jacob Hartmann.

- Nokialla on käytettyjen puhelimien ja lisävarusteiden keräyspisteitä 85 maassa ympäri maailmaa. Greenpeace otti yhteyttä joihinkin näistä ja havaitsi aukkoja saatavilla olevassa palvelussa ja informaatiossa. Tämä on arvokasta palautetta, ja tulemme tekemään omat tarkastukset parempien toimintatapojen varmistamiseksi. Olemme sitoutuneet siihen, että Nokian palvelupisteiden henkilökunta on asianmukaisesti koulutettua ja että tieto on helposti kuluttajien saatavissa, sanoo Markus Terho, Nokian ympäristöjohtaja.

- Greenpeacen elektroniikkavertailu julkaistiin ensimmäisen kerran 25. elokuuta 2006. Se mittaa kuinka vihreitä maailman 14 suurinta elektroniikkatuottajaa todellisuudessa ovat. Yritykset ovat yleisesti ottaen kehittäneet toimintaansa selvästi parempaan suuntaan runsaan kahden vuoden aikana. Tällä kertaa opas kiittää Samsungia näytöistä, joissa ei ole PVC:tä, sekä uusista matkapuhelimista, joiden näppäimistössä ei ole bromattuja palonestoaineita. Näiden parannusten ansiosta Samsung nousi 8. sijalta toiselle sijalle, sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

- Opas osoittaa, että yritykset ovat valmiita muuttamaan toimintaansa. Aivan konkreettisesti se tarkoittaa, että nyt saamme tuotteita, joissa ei ole PVC:tä ja bromattuja palonestoaineita. Tähän ei vielä kansallisen eikä EU-lainsäädäntö ole pystynyt, Hartmann kertoo.

Nyt julkistetussa kuudennessa Electronic Guidessa on nyt myös ensimmäistä kertaa mukana pelikonsolit. Vuodesta 2005 vuoteen 2006 pelikonsolien maailmanlaajuinen myynti kasvoi 14,9 prosenttia.

Other contacts:

Jacob Hartmann, M.Sc. Toxics expert, Greenpeace, +45 2810 9020 (englanti)
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace, 050 369 6202