Olkiluodon turvallisuusongelmat paisumassa skandaaliksi

Lehdistötiedote - huhtikuu 3, 2007
Olkiluodon ydinvoimalan turvallisuusongelmat ja viivytykset ovat paisumassa skandaaliksi ja tulossa kalliiksi suomalaisille.

Greenpeacen alus Arctic Sunrise ankkuroitui 3.4.2007 aamulla Olkiluodon ydinvoimalan tuntumaan. Voimalan kaksi ensimmäistä reaktoria näkyvät taustalla laivan matruusien odottaessa ankkurointikäskyä kapteenilta.

Arctic Sunrise ankkurissa Olkiluodon ydinvoimalan edustalla 3.4.2007. Laivalla pidettiin tiedotustilaisuus, jossa toimittajille esiteltiin rakenteilla olevan ydinreaktorin turvallisuusongelmia.

Greenpeace järjesti tänään tiedotustilaisuuden aiheesta suomalaisille ja kansainvälisille tiedotusvälineille Olkiluodon voimalatyömaan edustalla järjestön aluksessa Arctic Sunrisessa. Greenpeace vaatii kaikkien ilmitulleiden turvallisuuspuutteiden julkistamista ja selvittämistä sekä kaikkien viallisten komponenttien valmistamista uudelleen.

- Voimalan turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta keskeisten komponenttien valmistuksessa on poikkeuksetta ollut ongelmia. Mm. paineastian, pääkiertoputkien, höyrystimen ja paineistimen osia on tehty uudelleen. STUK, TVO ja Areva ovat kukin tarkastaneet suunnitelmat ja työtavat etukäteen eivätkä ole havainneet vikoja ajoissa. Yhteensä julkaisemattomia turvallisuuspuutteita oli 700 jo viime kesänä, ja suurinta osaa ei ole julkistettu. TVO lupasi halpaa ydinvoimaa ja sitä se myös sai, Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta toteaa.

Greenpeace julkisti kuvia puolalaiselta konepajalta, jolla epäpätevät työntekijät hitsasivat vanhentuneella menetelmällä reaktorin suojakuoren teräsosia. Suojakuori on tähän mennessä pahin esimerkki ydinturvallisuuden laiminlyömisestä hankkeen epärealistisessa aikataulussa ja hinnassa pysymiseksi: hitsaussaumojen ilmaraot ovat liian suuret, kuori on vahingoittunut pudottuaan telineiltä syysmyrskyssä ja sen pohja aaltoilee.

Olkiluodon ongelmat ja myöhästyminen eivät ole yllätyksiä, sillä aikataulussa pysymiseksi kompromisseja on tehty aina rakennusluvan myöntämisestä lähtien. Areva kattanee ainakin pääosin TVO:lle koituvat lisäkustannukset, mutta myös suomalaiset veronmaksajat kantavat osan kustannuksista. Valtio on jo päättänyt ostaa verovaroin enemmän päästöoikeuksia viiveen vuoksi. Osa viivästyksen kustannuksista maksatetaan suomalaisilla sähkön käyttäjillä.

- Ydinvoimalahankkeen yhteiskunnallisista vaikutuksista on tehtävä uusi arvio. Päätöstä tehtäessä eduskunnalle esitetyt väitteet ovat jo osoittautuneet virheellisiksi. Hinta- ja aikatauluarviot olivat epärealistisia, riippuvuus tuontienergiasta ei ole laskemassa ja lupaukset energian käytön tehostamisesta ovat lunastamatta, huomauttaa Myllyvirta.

Greenpeace kritisoi myös sitä, että TVO levittää maailmalle valheellista tietoa ydinteollisuuden hankkeista Suomessa. Ainoa länsimaissa käynnissä oleva ydinvoimalahanke kiinnostaa tiedotusvälineitä ympäri maailmaa ja TVO:n toimittajakierroksilla käy runsaasti ulkomaisia toimittajia, joille annetaan hankkeesta hyvin ruusuinen kuva.

- Ulkomaisille toimittajille uskotellaan, että suomalaiset kannattavat ydinvoimaa yksimielisesti, ydinjätteen loppusijoitus Olkiluotoon on jo hyväksytty ja voimalan turvallisuuspuutteet on jo korjattu. Greenpeacelle on tullut kyselyitä TVO:n virheellisistä väitteistä yli kymmenestä maasta, mm. Indonesiasta, Liettuasta, Yhdysvalloista ja Turkista, kuvaa Greenpeacen tiedottaja Mikael Sjövall.

Aiheet