Olkiluodossa uusia vakavia laiminlyöntejä - työt keskeytettävä välittömästi

Lehdistötiedote - elokuu 13, 2008
Greenpeace on tänään julkistanut tietoa uusista, vakavista ydinturvallisuuden laiminlyönneistä Olkiluodossa. Säteilyturvakeskus ja TVO eivät ole puuttuneet rikkeisiin, vaikka ovat tienneet niistä. Greenpeace vaatii työ- ja elinkeinoministeriöltä rakennustöiden välitöntä keskeyttämistä ja riippumatonta kansainvälistä tarkastusta.

Greenpeacen julkistamat tiedot Olkiluotoon rakennettavan kolmannen ydinvoimalan rakennustyömaan vakavista ydinturvallisuuden laiminlyönneistä perustuvat Greenpeacen haltuunsa saamiin luottamuksellisiin dokumentteihin ja informaatioon.

Tänään julkistetut tiedot perustuvat Greenpeacen haltuunsa saamiin luottamuksellisiin dokumentteihin ja informaatioon. Reaktorirakennusta hitsattiin kuukausien ajan ilman minkäänlaisia hitsausohjeita, mikä on kaikkien laatuvaatimusten vastaista ja vaarantaa rakennuksen kestävyyden. Rakennustöistä vastaavalla ranskalaisella rakennusfirmalla Bouyguesilla ei ole yli vuoden ajan ollut pätevää hitsauskoordinaattoria. Hitsisaumojen lujuuden määrittämiseen tarvittavia työkokeita on jatkuvasti jätetty tekemättä.

- Ydinreaktoria on rakennettu vuosien ajan tavalla, joka olisi määräysten vastainen kerrostaloa rakennettaessa. On käsittämätöntä, että viranomaiset ovat sallineet ala-arvoisen turvallisuuskulttuurin jatkua. Turvallisuusmääräysten rikkominen ydinreaktoria rakennettaessa voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Rakennustyöt on keskeytettävä välittömästi ja suoritettava työmaalla riippumaton, kansainvälinen tarkastus, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta.

Reaktorirakennuksen betoniteräksen hitsaus alkoi touko-kesäkuussa 2006 ja ensimmäinen valu tehtiin lokakuussa 2006. Tämän jälkeen betoniteräsraudoituksen korjaaminen ei ole mahdollista, mutta Greenpeacen haltuunsa saamat dokumentit osoittavat, että ensimmäiset hitsausohjeet olivat käyttövalmiita vasta marraskuussa 2006. Säteilyturvakeskus hyväksyi ensimmäiset hitsausohjeet vasta vuonna 2007. Reaktorirakennuksen pohja hitsattiin siis ilman ohjeita tai vaatimuksia työn laadulle. Tämän pohjan päälle aiotaan nyt aloittaa reaktorin ja sen jäähdytysjärjestelmän asentaminen.

Greenpeace pyysi riippumatonta itävaltalaista ydinturvallisuusasiantuntijaa Helmut Hirschiä arvioimaan laiminlyöntien vaikutusta Olkiluoto 3 -reaktorin onnettomuusriskiin. Hirschin lausunnon mukaan rikkeet ovat "selvä esimerkki huonoista toimintatavoista ja turvallisuuskulttuurista" sekä "voivat asettaa kyseenalaiseksi reaktorirakennuksen kestävyyden".

Olkiluotoon rakenteilla oleva reaktori on ranskalaisen ydinvoimajätin Arevan uuden Eurooppalaisen painevesireaktorin (EPR) ensimmäinen prototyyppi. Toista EPR-reaktoria rakennetaan Ranskan Flamanvilleen. Molemmat hankkeet ovat ajautuneet vakaviin laatuongelmiin ja viivästyksiin. Olkiluoto 3 on kahdesta kolmeen vuotta aikataulustaan jäljessä, kun rakennustyöt ovat jatkuneet kolme ja puoli vuotta. Hankkeen arvioidaan tähän mennessä ylittäneen kustannusarvionsa noin kahdella miljardilla eurolla eli 70 prosentilla.

- TVO väitti suomalaisille saavansa alennushintaan ja pika-aikataululla maailman turvallisimman reaktorin. Greenpeace varoitti jo ennen rakennustöiden aloittamista, että yhtälö on mahdoton ja johtaisi turvallisuudesta tinkimiseen. Kuitenkin myös nyt suunniteltujen uusien reaktorihankkeiden aikataulu- ja kustannustavoitteet ovat epärealistisia, Myllyvirta toteaa.

Lehdistötilaisuudessa 13. elokuuta esitetyt materiaalit ja lisätietoja