Suomi pelaa globaalia uhkapeliä ydinvoimalla

Lehdistötiedote - helmikuu 22, 2008
Suunnitelmat rakentaa lisää ydinreaktoreita Suomeen ovat osa globaalia uhkapeliä ydinvoiman lisäämiseksi riskeistä piittaamatta. Greenpeace vaatii uusien ydinvoimalahakemusten hylkäämistä ja Olkiluoto 3:n ongelmien selvittämistä.

Tulitikkuaskillinen ydinjätettä riittää saastuttamaan Päijänteen

Energiateollisuuden eilen julkistamat ydinvoimalaskelmat osoittavat, että ydinvoimalla Suomi ei saavuta ilmastopäästötavoitteita [1].

- Olkiluoto 3 on viime vuosina ollut maailman ydinvoimateollisuuden tärkein markkinointityökalu, jolla myydään reaktoreita niin arabimaihin, Aasiaan kuin Etelä-Amerikkaankin. Suomen päätöksiä seurataan kaikkialla maailmassa. Uusi kansainvälinen ydinvoimabuumi johtaisi kymmenien uusien uraanikaivosten avaamiseen, korkea-aktiivisten ydinjätteiden määrän moninkertaistumiseen ja ydinaseiden leviämiseen, sanoo Greenpeacen energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta

Ilmastonmuutoksen torjumisessa ydinvoimasta ei ole apua.

- Maailman ydinvoimakapasiteetin kaksinkertaistaminen vähentäisi ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä vain 3-4 prosenttia [2]. Suomessakaan vihreän valon näyttäminen suunnitteilla oleville 3-4< uudelle ydinreaktorille ei auttaisi ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Ydinvoima tuottaa vain sähköä, ja 90 prosenttia Suomen ilmastopäästöistä aiheutuu sektoreilla, joiden päästöihin ei pelkän sähköntuotannon muutoksilla voi vaikuttaa. Esim. Energiateollisuuden ydinvoimalaskelmissa päästöt kasvaisivat Kioton sopimuksen vertailutasoon nähden, Myllyvirta sanoo.

Suomessa uusien ydinreaktoreiden hyväksyminen merkitsisi voimaloiden käyttöaikana syntyvän ydinjätteen määrän kasvattamista moninkertaiseksi. Ydinmateriaalien kuljetukset Suomen saaristossa ja maanteillä lisääntyisivät samassa suhteessa.

Suomessa syntynyt ydinjäte odottaa edelleen loppusijoitusta ydinvoimaloissa. Mikään loppusijoituspaikka ei voi taata ydinjätteen turvallista säilytystä tuhansien sukupolvien ajan, ei myöskään Eurajoen Olkiluotoon suunniteltu ydinjätehauta. Uudet tutkimukset osoittavat, että korroosio voi vaurioittaa jätteiden kuparisäiliöitä jo satojen vuosien kuluessa. Pohjavesi virtaa rannikolla ylöspäin, joten jätettä päätyisi Itämereen, jos ydinjätehauta alkaa vuotaa.

- Energiatehokkuutta parantamalla Suomen sähkönkulutuksen kasvu on mahdollista pysäyttää nykytasolle, mikä vähentäisi ennustettua sähkön tarvetta yhden ydinvoimalan tuotannon verran vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan sähköntuotantoa tuulivoimalla ja kotimaisella bioenergialla voidaan lisätä yhden ydinvoimalan verran, Myllyvirta toteaa.

- Olkiluoto 3 on ollut virhe niin taloudellisesti kuin ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta. Vaadimme työ- ja elinkeinoministeriötä teettämään selvityksen Olkiluoto 3:n todellisista hyödyistä ja kustannuksista, jotta kansanedustajat voivat perustaa päätöksensä uusista ydinvoimahakemuksista oikeaan tietoon, Myllyvirta sanoo.

Lauri Myllyvirran PowerPoint -esitys

Other contacts:

Energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta, puhelin 050 3625981
Ilmastovastaava Kaisa Kosonen, puhelin 050 3688488

Notes:

Viitteet:
1: Pöyry Energy 2008: Sähköntuotantoskenaariot vuoteen 2030. Selvitys Energiateollisuus ry:lle.
2: Kansainvälinen energiajärjestö IEA: World Energy Outlook 2006.

Aiheet