Suurimmat soijan ostajat taipuivat vaatimuksiimme

Lehdistötiedote - heinäkuu 26, 2006
Suurimmat soijan ostajat Brasiliassa ovat sitoutuneet olemaan ostamatta soijaa maan ongelmallisilta alueilta, jossa Amazonin sademetsää on raivattu soijaviljelmien tieltä. Sitoumus on voimassa vähintään kahden vuoden ajan. Greenpeace pitää päätöstä erittäin tervetulleena.

McDonalds on luvannut jättää ostamatta soijaa ongelmallisilta alueilta Brasiliassa, jossa Amazonin sademetsää on raivattu soijaviljelmien tieltä. Päätös tehtiin massiivisten kuluttajaprotestien seurauksena.

Vuosina 2004-2005 arviolta 1,2 miljoonaa hehtaaria sademetsää raivattiin Brasiliassa soijaviljelmien laajentamiseksi. Amazonin sademetsissä raivataan joka tunti kolmen neliökilometrin suuruinen alue soijan tuottamiseksi. Vuosina 2003-2004 Belgian kokoinen sademetsäalue hävitettiin Brasiliassa hakkuiden ja metsäpalojen seurauksena. Kolme neljäsosaa tästä hävityksestä oli laitonta. Metsien raivaamiseen käytetään lisäksi orjatyövoimaa, joka on pakotettu työhön väkivallan ja uhkausten avulla.

Greenpeace paljasti tänä keväänä raportissaan "Eating up the Amazon", että suuret elintarvikealalla toimivat yritykset rahoittavat soijaviljelyä Brasiliassa. Yhdysvaltalaiset yhtiöt Archer Daniels Midland, Bunge ja Cargill vastaavat yli 60:n prosentin rahoitusosuudesta. Soijaa viedään pääasiassa Euroopan markkinoille, jossa sitä käytetään eläinrehuna.

Greenpeacen ja kuluttajien painostuksen seurauksena yllä mainitut yhtiöt sekä yritykset Dreyfus ja Amaggi on nyt houkuteltu neuvottelupöydän ääreen keskustelemaan soijaviljelyn aiheuttamista ongelmista ja yritysten hankintalinjauksista. Myös hampurilaisketju McDonalds antoi tällä viikolla lausunnon, jossa todetaan että yhtiö sitoutuu olemaan ostamatta lihaa, jonka tuottamiseen on käytetty soijaa ongelmallisilta alueilta Brasiliassa.

Greenpeace muistuttaa, että soijan ostajien julkilausuma on väliaikainen. Kyse ei ole mistään oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta.

- Meidän on jatkettava työtämme, jotta saamme aikaiseksi sitovan sopimuksen suurimpien soijan ostajien kanssa. Maanomistuskiistat Amazonin alueella ovat aiheuttaneet tuhansia kuolonuhreja sekä sademetsien hävitystä. Soijan ostajien on kannettava yhteiskunnallista vastuutaan Brasiliassa,  Greenpeacen Amazon-kampanjasta vastaava Paulo Adario toteaa.

McDonaldsin ja suurimpien soijan ostajien sitoumuksesta huolimatta Greenpeacella riittää vielä työsarkaa. Esimerkiksi maailmanlaajuinen pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken on kieltäytynyt keskustelemasta Greenpeacen kanssa asiasta, vaikka yhtiö ostaa kanaa jonka tuottamiseen on käytetty kyseenalaista soijaa Brasiliasta.

Lue raporttimme "Eating Up the Amazon"