Kysely: Ydinvoiman vastustaminen tuo kansanedustajalle ääniä ensi vaaleissa

Lehdistötiedote - kesäkuu 7, 2010
Ydinvoimaa vastustaville suomalaisille on ensi eduskuntavaaleissa tärkeää, että heidän kansanedustajaehdokkaansa on heidän kanssaan samaa mieltä ydinvoimasta. Ydinvoiman kannattajille sen sijaan kansanedustajan ydinvoimakannalla ei ole niin suurta väliä. Tämä selviää Greenpeacen Taloustutkimuksella teettämästä mielipidetiedustelusta.

Yli 3000 ihmistä vaati eduskuntaa hylkäämään ydinvoimalupahakemukset Ydinvoima historiaan -päivänä 8.5.2010.

Edelleen enemmistö suomalaisista - 52 prosenttia - vastustaa ydinvoiman lisärakentamista ja vain 34 prosenttia kannattaa. Enemmistö Vihreiden, Kristillisdemokraattien, Vasemmiston, SDP:n ja RKP:n kannattajista vastustaa lisäydinvoimaa. Keskustan ja Perussuomalaisten kannattajat ovat jakautuneet kysymyksessä tasan puolesta ja vastaan. Vain Kokoomuksen kannattajista enemmistö puoltaa lisäydinvoimaa, mutta toisaalta heistäkin yli kolmannes vastustaa ydinvoiman lisärakentamista.

Ydinvoiman vastustajat muistavat eduskuntavaaleissa 2011, miten ydinvoimasta eduskunnassa äänestetään. Sen sijaan ydinvoiman kannattajille eduskuntavaaliehdokkaan ydinvoimakanta ei ole niin tärkeä. Ydinvoiman lisärakentamista vastustavista yli viidennes - 22 prosenttia - ei voi äänestää ehdokasta, joka on eri mieltä ydinvoimasta. Sen lisäksi 44 prosenttia ydinvoiman vastustajista yrittää välttää ehdokasta, joka on eri mieltä ydinvoimasta.

Ydinvoiman lisärakentamista kannattavista lähes kaksi kolmasosaa - 65 prosenttia - toteaa, ettei ehdokkaan ydinvoimakannalla ole merkitystä, kun he äänestävät. Vain 12 prosenttia ydinvoiman kannattajista ei voi äänestää ehdokasta, joka on eri mieltä ydinvoimasta.

"Suomalaiset eivät halua Olkiluoto 3:n epäonnistumisen jälkeen yhtään uutta, riskialtista ydinreaktoria. Hallituksen esitystä kahdesta uudesta reaktorista kannattaa vain 20 prosenttia suomalaisista. Ydinvoiman puolesta intoilevia poliitikkoja odottaa ensi vaaleissa ikävä yllätys: Ydinvoimaa vastustavalle enemmistölle asia on huomattavasti tärkeämpi kuin ydinvoimaa kannattaville. Sitä kuvaa myös se, että yli 30 000 suomalaista on tehnyt sitoumuksen äänestää vaaleissa ehdokasta, joka nyt eduskunnassa äänestää ydinvoiman lisärakentamista vastaan", sanoo Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

Other contacts:

Lisätietoja:
Energiavastaava Lauri Myllyvirta, puhelin 050 362 5981
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Aiheet