YK:n ilmastokokouksessa ei ole varaa epäonnistua

Lehdistötiedote - marraskuu 29, 2007
YK:n ilmastosopimuksen 13. osapuolikokous Balilla alkaa 3. joulukuuta. Kokous käynnistää kahden vuoden neuvottelut, jotka tähtäävät Kioton pöytäkirjan jatkosopimuksen solmimiseen Kööpenhaminassa vuonna 2009.

- Balilla ei ole varaa epäonnistua. Ihmiskunnalla on korkeintaan

seitsemän vuotta aikaa kääntää globaalit päästöt laskuun. Siksi Balin kokouksen on luotava edellytykset käänteentekevän sopimuksen solmimiselle Kööpenhaminassa 2009, sanoo Greenpeacen ilmastokampanjavastaava Kaisa Kosonen.

Kaisa Kosonen osallistuu Greenpeacen tarkkailijana ilmastokokoukseen ja raportoi kokouksen edistymisestä Greenpeacen tänään torstaina avattavassa blogissa. Blogi on osoitteessa www.greenpeace.fi/blogi.

Kioton pöytäkirjan jatkosopimuksen on määrä astua voimaan 2013, jolloin nykyinen sitoumuskausi päättyy. Nyt valtioiden pitäisi kahdessa vuodessa öytää yhteinen tahto sekä valtaviin päästövähennyksiin että mittaviin rahavirtoihin rikkaista länsimaista kehitysmaihin. Kehitysmaat kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten, ja niillä on teollisuusmaita heikommat edellytykset puhtaan teknologian käyttöönottoon. Pelkästään jo aiheutettuihin haittoihin sopeutuminen vaatii vähintään 50 miljardia dollaria vuodessa, ja mikäli päästöjä ei vähennetä riittävästi, rahoituksen tarve kasvaa.

Greenpeacella on selvät tavoitteet maailman hallituksille. Maailman keskilämpötila ei saa nousta yli kahta astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Sen takia maailman päästöjen kasvu on saatava taitettua laskuun viimeistään vuonna 2015.

- Koko maailman päästövähennysten oltava vähintään 50 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Teollisuusmaiden päästövähennysten on oltava vähintään 30 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä ja 80 prosenttia vuoteen 2080 mennessä, Kosonen sanoo.

- Kioton pöytäkirjan toisella sitoumuskaudella uusille maille, kuten Saudi-Arabialle, Meksikolle ja Korealle, on saatava sitovat päästörajoitukset. Nopeasti kehittyville maille, kuten Kiina, Intia ja Brasilia on puolestaan luotava kannusteet investoida vähäpäästöiseen teknologiaan ja keinot osallistua kansainväliseen päästökauppaan. Köyhiä kehitysmaita on avustettava ja niille on annettava rahoitusta ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.

- Lisäksi on luotava kannustimet sekä metsäkadon pysäyttämiselle että puhtaan teknologian käyttöönotolle, sillä pelkät päästörajoitukset eivät riitä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi Greenpeace vaatii myös, että Kioton pöytäkirjan jatkosopimukseen sisällytetään metsien suojelua tukeva rahasto, painottaa Kosonen.

Lisätietoja:

Kaisa Kososen blogiraportteja ilmastokokouksesta osoitteessa http://www.greenpeace.fi/blogi

Taustaa Balin ilmastokokousesta

Greenpeacen Energy [R]evolution -ohjelma

Other contacts:

Kaisa Kosonen, ilmastokampanjavastaava, Greenpeace, puhelin 050 368
8488, paikalla YK:n ilmastokokouksessa Balilla 3.-14.12 (Kokouksen
aikana toimiva puhelinnumero viestintäpäällikkö Juha Aromaalta, puhelin
050 369 6202.)