Arktinen alue jätettävä rauhaan

Lehdistötiedote - tammikuu 17, 2011
Greenpeace vaatii herkän arktisen luonnon jättämistä rauhaan. Öljy-yhtiöiden kilpajuoksu pohjoiselle napa-alueelle on pysäytettävä, ja alue on rauhoitettava luonnonvarojen riistolta samaan tapaan kuin Etelämanner.

Öljy-yhtiöt ovat aloittamassa kilpajuoksua arktisille alueille etsiessään viimeisiä öljylähteitä. Greenpeace jarrutti viime vuonna Cairns Energyn koeporauksia Grönlannin länsipuolella. Meksikonlahden katastrofin aiheuttanut BP on yhdessä venäläisen Rosneftin kanssa aikeissa etsiä öljyä Karanmereltä.

”Greenpeace tekee työtä, jotta kansainvälinen yhteisö rauhoittaisi pohjoiset napa-alueet samalla tavalla kuin Etelämanner on rauhoitettu”, vuoden alussa Greenpeacen ohjelmajohtajana aloittanut Tapio Laakso kertoo.

BP suunnittelee öljynporausta myös Alaskan vesillä Beaufortin merellä. Projekti on erittäin vaarallinen. Siinä on tarkoitus porata ensin kolmen kilometrin syvyyteen ja sen jälkeen 10-15 kilometriä sivuttain. Hanke on nyt keskeytetty, mutta Greenpeace vaatii Yhdysvaltojen hallituksen hylkäämään kokonaan BP:n lupahakemuksen porauksille.

Greenpeace lisää kampanjointiaan koko arktisella alueella, joka on nyt enemmän uhattuna kuin aikaisemmin. Ilmastonmuutoksen aiheuttama napajään kutistuminen helpottaa laivaliikennettä napa-alueella ja lisää kiinnostusta alueen hyödyntämiseen. Öljynporaus arktisella alueella on äärimmäisen riskialtista. Jääalueella Meksikonlahden onnettomuuden kaltaisten katastrofien torjuminen on mahdotonta.

”Arktiselta merialueelta ei vielä porata öljyä. Greenpeace vaatii, ettei sitä koskaan aloitetakaan. Tämä herkkä ekosysteemi on jätettävä rauhaan”, Laakso sanoo.

Lisätietoja:
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202