Aktivistit valtaavat arktiselle alueelle matkaavan öljynporauslautan

Erikoisartikkeli - huhtikuu 22, 2011
Aktivistit vaativat lopettamaan syvänmeren öljynporaukset ja ryhtyivät toimintaan valtaamalla öljynporauslautta Leiv Eirikssonin sen lähtiessä Turkista kohti Grönlannin arktisia alueita aloittaakseen poraukset.

 

Aktivistit nousivat aikaisin pitkäperjantaiaamuna öljynporauslautta Leiv Eirikssonille, kun se oli lähdössä Turkista Besiktasin satamasta Istanbulin läheltä. Mukana oli myös suomalainen aktivisti Timo Puohiniemi.

Leiv Eirikssonia oltiin lähdössä hinaamaan kohti Grönlantia Baffininlahdelle, jossa sen on tarkoitus aloittaa koeporaukset. 53 000 tonnin lautta on brittiläisen Cairn Energyn käytössä. Lautta on tällä hetkellä ainoa, joka on poraamassa arktisilla vesillä. Greenpeacen aktivistit olivat pysäyttämässä Cairn Energyn aikeita porata öljyä äärimmäisen haavoittuvalla alueella Grönlannin länsipuolella jo elo-syyskuun vaihteessa viime vuonna.

Ankarien sääolosuhteiden takia koeporauksia voi tehdä Grönlannin vesillä vain kesäkuukausina. Cairn Energyllä on neljä koeporauspaikkaa, jotka ovat 1 500 metrin syvyydessä. Kyseessä on siis samanlainen hyvin riskialtis syvänmerenporaus kuin Meksikonlahden öljykatastrofissa. Alueen vaikeat jääolosuhteet vielä lisäävät öljynporauksen vaarallisuutta. Jäiden sekaan vuotanutta öljyä ei voi puhdistaa luonnosta.

Ilmastonmuutoksen takia meidän on päästävä irti öljystä. On ironista, että Leiv Eiriksson on matkalla etsimään öljyä herkästi haavoittuvalta alueelta, joka jo nyt kärsii ilmastonmuutoksesta. Baffininlahdella elää lähes koko maailman sarvivalaskanta. Lisäksi alue on sinivalaiden, jääkarhujen ja useiden lintulajien koti. Tämän ekosysteemin pelastamiseksi meidän on pysäytettävä öljy-yhtiöiden tunkeutuminen arktisille vesille.

Seuraa toiminnan etenemistä