Paha peruna

Erikoisartikkeli - toukokuu 20, 2011
Viime kesänä Lammille istutettiin ensimmäinen koeviljelyerä geenimanipuloitua Amflora-perunaa saksalaisen kemikaaliyhtiö BASFin toimesta. Tällä hetkellä tämä GMO-peruna odottaa päätöstä viljelyluvasta Suomessa. Geenimanipuloidun Amflora-perunan tärkkelyspitoisuus on erittäin korkea, ja siitä kaavaillaan menestystä Suomen suurilla paperimarkkinoilla, sillä perunatärkkelys on paperin ja kartongin valmistuksen tärkeä ainesosa.

20. toukokuuta 2011

Greenpeace saartoi GMO-varaston pohjois-Ruotsissa.

 

Paha peruna uhkaa vallata Suomen viljelysmaat

 

Geenimanipuloidun Amflora-perunan viljely on aiheuttanut erittäin kiivasta ja eriävää keskustelua niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaa. Suurin osa kansanlaisista ja maanviljelijöistä haluaisivat säilyttää Suomen maatalouden GMO-vapaana, ja useat myös epäilevät tärkkelysperunan tarpeellisuutta ja hyötyä.

Suurin huolenaihe on kuitenkin Amfloran leviäminen alkuperäisiin lajikkeisiin ja sen mahdolliset tuhoisat vaikutukset ympäristöön ja ihmiseen. Geenimanipuloitujen lajikkeiden viljeleminen vaarantaa perinteisen maanviljelyn. Mitkään viljelyalueiden väliset turvavälit eivät voisi estää GMO-lajikkeen leviämisen muille viljelyksille tuulen ja eläinten mukana. Jos GMO-kasvi pääsee karkaamaanluontoon ja levittämään muuntogeeniään alkuperäisiin lajikkeisiin, sitä on enää mahdotonta hallita ja se voisi saastuttaa Suomen toistaseksi melko puhtaan ja turvallisen viljelytuotannon.

Varoittavana esimerkkinä GMO-lajikkeiden ja Amfloran viljelemisestä muistuu viime vuotinen tapaus naapurimaassamme Ruotsissa. Siellä BASFin tytäryhtiö the Plant Science Sweden istutti laittoman geenimanipuloidun Amadea-perunalajikkeen Amflora-viljelyksille saastuttaen näin koko alueen. Nyt nämä kaksi geenimanipuloitua lajiketta jatkavat kasvuaan ja leviämistään hallitsemattomasti viljelyalueella. Lajikkeen vaikutuksia ympäristöön on mahdotonta arvioida. Tapaus on vakuuttava esimerkki siitä, kuinka hallitsematonta GMO-lajikkeiden viljeleminen on.

Nyt saman lajikkeen viljelemistä suunnitellaan Suomessa. Greenpeace vaatii, että hallitus ei myöntäisi geenimanipuloidulle Amflora-perunalle viljelylupaa ja pitäisivät Suomen GMO-vapaana maana. Tämä on tärkeää puhtaan luonnon ja ravinnon säilyttämiseksi, sekä estää Ruotsin onnettomuuden toistuminen Suomessa.

Aiheet