Taistelu mikrohelmiä vastaan jatkuu – Näin kosmetiikkayritykset reagoivat julkiseen painostukseen

Erikoisartikkeli - elokuu 25, 2016
Heinäkuussa Greenpeace Itä-Aasia julkaisi vertailun 30 kansainvälisen kosmetiikkayrityksen mikromuovin käytöstä. Julkinen paine toimi: useat yritykset sitoutuivat luopumaan mikrohelmistä täysin lähivuosien aikana.

Mikrohelmiä vesistöistä Tältä näyttää saksalaisesta joesta otettu näyte mikroskooppikuvassa

Muistatko vielä tämän videon? Mikrohelmiä käytetään kosmetiikassa kuorimaan ihoa tai lisäämään tuotteen väriä ja tekstuuria – samalla ne saastuttavat meriä ja uhkaavat tuhota kokonaisia ekosysteemejä. Alle 0,5 millimetrin kokoiset muovihelmet eivät jää vedenpuhdistamojen suodattimiin, joten ne kulkeutuvat suoraan vesistöihin ja luontoon.

Saimme selville, että useat kosmetiikka-alan suuryritykset, kuten Estee Lauder, Chanel ja Amway, käyttävät edelleen tuotteissaan mikrohelmiä huolimatta lupauksista lopettaa helmien käyttö. Osa yrityksistä on jopa julkisesti kieltäytynyt edes tunnustamasta mikrohelmien ympäristövaikutuksia.

Greenpeace pyrkii siihen, että mikrohelmien käyttö kielletään kokonaan. Ensimmäisiä askeleita on jo otettu: Yhdysvallat ilmoitti kieltävänsä mikrohelmet vuonna 2017, ja monessa muussakin maassa kampanjoidaan saman asian eteen tälläkin hetkellä.

Mitä siis tapahtui sen jälkeen, kun Greenpeace julkaisi vertailun 30 kansainvälisen kosmetiikkayrityksen mikrohelmikäytännöistä? Tässä muutaman yrityksen reaktio:

Procter and Gamble (P&G)

Amerikkalainen jättiyritys P&G, joka omistaa tuotemerkkejä kuten Pantene, Oral-B ja Olay, lupasi lopettaa mikrohelmien käytön kaikissa puhdistusaineissaan ja hammastahnoissaan vuoteen 2017 mennessä.

Dr David Santillo, testing for micro-beads, Greenpeace Science Lab, Exeter UniversityGreenpeacen tutkija David Santillo erottelee mikrohelmiä kosmetiikkatuotteista

LG Household and Healthcare (LG H&H)

Greenpeace Itä-Aasian vertailun mukaan eteläkorealainen LG H&H ei ollut riittävän läpinäkyvä politiikassaan mikrohelmistä. Kuitenkin välittömästi vertailun julkaisun jälkeen yritys ilmoitti kantansa; kosmetiikkajätti myönsi muovijätteen vaarat niin merien ekosysteemeille kuin ihmisillekin. Yritys myös teki julkisen lupauksen luopua mikrohelmistä kasvojen kuorintavoiteissa sekä muissa hygieniatuotteissa vuoden 2016 loppuun mennessä.

Estée Lauder

Amerikkalainen Estée Lauder lupasi luopua mikrohelmistä kokonaan vuoden 2017 tilikauden loppuun mennessä. Aikaisemmin yritys ei ollut tiedottanut asiasta julkisesti ja oli poistanut mikrohelmet vain osasta tuotteistaan.

Tuotteita joissa on mikrohelmiäTuotteita joissa käytetään mikrohelmiä

Mitä seuraavaksi?

On mahtavaa, että osa kosmetiikkayrityksistä on lupautunut tekemään muutoksia, mutta aika on silti vähissä: muovijäte tuhoaa joka sekunti luontoa uhkaavan kasvavalla vauhdilla. Maailman talousfoorumin (World Economic Forum) selvityksen mukaan vuonna 2050 maailman merissä tulee olemaan enemmän muovia kuin kaloja. Kalat eivät erota mikromuovia oikeasta ravinnosta ja tuoreet tutkimukset osoittavat, että mikromuoveista irtoaa myrkkyjä myös syötäviin vedeneläviin.

Greenpeace aikoo jatkaa suuryritysten mikromuovien käytön valvontaa ja haluaa varmistaa, että julkisista lupauksista pidetään kiinni. Aiomme jatkaa valtioiden painostamista mikromuovien täyden käyttökiellon asettamisesta; näin on tapahtunut jo YhdysvalloissaIso-BritanniassaTaiwanissaIntiassaAustraliassa ja Kanadassa, jossa mikromuovit julistettiin myös myrkylliseksi aineeksi.

Mutta emme voi tehdä tätä kaikkea yksin. Sinun tukesi on korvaamatonta! Meidän on yhdessä taisteltava puhtaiden merien puolesta, jotta saamme mikrohelmien käytön loppumaan kokonaan.

Kalan syömää muovijätettä Vedenelävät syövät vahingossa meriin joutunutta muovia

Miten sinä voit auttaa?

  1. Tarkista aina tuotteiden ainesosaluettelo ennen ostamista! Jos luettelossa on sanat polyethylene, polypropylene tai orpolystyrene (joskus merkitty vain PE, PP, PET tai nailon), älä tuhlaa rahojasi tähän tuotteeseen.

  2. Lataa puhelimeesi CosmEthics- tai Beat the Microbead -applikaatio, joiden avulla voit tarkistaa missä tuotteissa on käytetty mikrohelmiä.

  3. Käy läpi omistamasi kosmetiikkatuotteet ja lähetä mikrohelmiä sisältävät tuotteet takaisin valmistajalle. Kysy myyjiltä lisätietoja ja tiedustele, onko missään yrityksen tuotteissa käytetty muovia.

  4. Jaa tätä kirjoitusta ja kerro muille mikrohelmien vaikutuksista ympäristöön.

  5. Tule Greenpeacen kuukausilahjoittajaksiEmme vastaanota tukea yrityksiltä tai valtioilta – toimintamme on kaltaistesi ihmisten varassa. Liity tästä.