Greenpeacen laivat uhmaavat öljyteollisuutta

Erikoisartikkeli - elokuu 13, 2010
Greenpeacen laivat purjehtivat kohtaamaan holtitonta öljyteollisuutta ja dokumentoimaan syvänmeren porausten vaikutuksia.

Esperanza lähtee "Go beyond Oil" -kiertueelle Lontoosta 12. elokuuta 2010.

"Go Beyond Oil" -banneri välittää uuden merikampanjan viestiä Esperanzan kyljessä.

Torstai 12. elokuuta 2010

Greenpeacen Esperanza-laiva on lähtenyt Englannista haastamaan holtitonta öljyteollisuutta, joka tavoittelee maailman viimeisiä öljypisaroita. Esperanzan määränpäätä ei paljasteta etukäteen.

Samanaikaisesti Greenpeacen Arctic Sunrise -laiva on kolmikuukautisella tutkimusretkellä Meksikonlahdella tukemassa riippumattomien tutkijoiden työtä ja kartoittamassa Deepwater Horizon -öljynporauslautan aiheuttaman katastrofin vaikutuksia meren elämälle.

Greenpeace on julkaissut interaktiivisen kartan, joka osoittaa maailman kymmenen riskialtteinta öljynporausaluetta. Riskejä arvioitaessa on otettu huomioon useita tekijöitä kuten poraussyvyys, öljylähteiden lukumäärä ja vaarassa olevien lajien määrä öljyvuodon sattuessa.

Kymmenen aluetta kattavat alueen Brasilian rannikolta Meksikonlahdelle, ja niihin kuuluu porausalueita Pohjoisella Jäämerellä, Nigeriassa, ja Shetlannin saarien läheisillä merivesillä. Näillä alueita öljyä etsivät muun muassa BP, Chevron ja Exxon Mobil.

Englannin Greenpeacen ilmastokampanjoitsija Leila Dean sanoi: "On aika päästä öljystä eteenpäin, ja siksi lähetämme laivamme uhmaamaan 21. vuosisadan öljybisnestä - joka on epätoivoista, likaista, ja uskomattoman vaarallista."

Arctic Sunrise -alus kiertää Florida Keysin ja Dry Tortugasin ennen saapumistaan Deep Horizonin porauksille tässä kuussa. Matkalla tutkitaan kaikkea pinnan planktonista syvänmeren koralleihin Meksikonlahden pohjalla.

Greenpeace vaatii maailmanlaajuista kieltoa syvänmeren öljynporauksille. Maailmassa on saatavissa nelinkertainen määrä fossiilisia polttoaineita siihen nähden kuinka paljon voidaan polttaa ilman katastrofaalisen ilmastonmuutoksen laukaisemista Potsdam Climate Instituten tutkimusten mukaan. Sen sijaan että tavoitellaan viimeisiä öljypisaroita, energiayhtiöiden tulisi investoida nopeasti kasvaviin aurinko- ja tuulivoiman sekä maalämmön markkinoihin. Greenpeacen energiavallankumouksen skenaario osoittaa miten fossiilisista polttoaineista voidaan päästä eroon vuoteen 2050 mennessä ja samalla luodaan työpaikkoja, tuetaan talouskasvua ja tuotetaan turvallista energiaa miljardeille jotka sitä tarvitsevat.

Laivojen matkaa voi seurata reaaliaikaisesti verkossa Englannin Greenpeacen

Twitteristä

Blogista

Kampanjasivulta

Lisätietoja

Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 3696202

Kontaktit

International Press Desk - +31 (0) 20 7182470

International photo desk,

International video desk, +31 6 46 16 2015

Arctic Sunrise (US Time)

Molly Dorozenski, 917-864-3724,

Joe Smyth, 831-566-5647