Rosa Gierens, aktivisti

Erikoisartikkeli - maaliskuu 24, 2014
Rosa Gierens on 25-vuotias meteorologian opiskelija, joka aloitti suoran toiminnan aktivistina 2008.

24. maaliskuuta 2014 Greenpeacen aktivisti Rosa Gierens

24.3.2014 on kulunut 25 vuotta Exxon Waldezin öljyonnettomuudesta. Greenpeacen aktivistit mukaan lukien Rosa ovat tänään nousseet ExxonMobilin öljynporauslautalle Norjan Ølenissa vastustaakseen yhtiön suunnitelmia porata Venäjän Arktiksella. © Greenpeace / Will Rose

 

Rosa on osallistunut kymmeniin mielenosoituksiin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Tsekissä, Puolassa ja Italiassa. Rosa on myös kiertänyt Arctic Sunrisen mukana Arktiksella. Myös kiperiä tilanteita on tullut vastaan.

”Haastavinta on jos joutuu kohtaamaan agressiivinen ihmisen. On tiedettävä miten toimia, jotta tilanne rauhoittuu, eikä pahene entisestään”, sanoo Gierens.

Suorassa toiminnassa vaaditaan psykologista silmää ja yhteistyötaitoja. Kaikkien ryhmän jäsenten välillä pitää säilyä keskinäinen luottamus.

”Tässä hommassa pärjää jos on jämpti, skarppi ja luotettava. En kaipaa ihmisiä, jotka valittavat kylmyydestä tai tylsyydestä, kun mitään ei tapahdu”.

Rosa Gierens valmistautuu toimintaan paitsi käytännön toimilla myös henkisesti.

”Ajattelen erilaisia tilanteita, joita voi tulla eteen. Minulla on etukäteen valmiina malli, jonka mukaan toimia jos tilanne todella tapahtuu. Kokemus on myös opettanut ennakoimaan erilaisia asioita. Usein käytännön valmistelut ovat olennaisia. Minulla on aina mukana otsalamppu. Ja nenäliinoja”, nauraa Rosa.

Rosa ei menetä uskoaan suoraan toiminnan aktivismiin, vaikka ympärillä aina riittää tahoja, jotka haluavat lannistaa. Yksittäisillä iskuilla ei aina välttämättä ole suurta vaikutusta, mutta kun katsotaan tekojen sarjaa, tulosta syntyy.

”Kamelin selkä taittuu pikkuhiljaa. Niin kauan kun toiminta on sinänsä oikeutettua, ja on mahdollista että sillä on edes pieni vaikutus, se kannattaa tehdä.”

Rosa mukana toiminnassa

Aiheet