Titel:
Ansvarar för havsfrågor på Greenpeace Norden

Hur länge har du arbetat på Greenpeace?
Jag började som volontär i slutet av 90-talet och fick tidigt vara en del av många spänande och viktiga kampanjer för att skydda vår planet och dess invånare. Som frivillig hos Greenpeace fick jag också många kontakter runt omkring i Norden, och flera av de som jag var volontär tillsammans med då är idag goda vänner och kollegor. Volontärarbetet gjorde senare även min flytt till Norge för att studera lättare, eftersom jag redan hade ett nätverk i Oslo. Efter avslutade studier och några år då jag inte var så aktiv i milörörelsen så sökte jag tillslut ett jobb hos Greenpeace Norge och började jobba heltid för Greenpeace 2007.

Vad gör du på Greenpeace?
Jag arbetar med havsfrågor med ett särskilt fokus på våra polarregioner, och har bland annat arbetat i Arktis och Antarktis som expeditionsledare ombord på våra skepp. Vissa skulle nog säga att jag kan lite väl mycket om torsken i Barents hav men att jobba med en fråga under lång tid är väldigt spännande då man får följa utvecklingen över tid.

Varför Greenpeace?
Min mamma var en övertygad aktivist när jag växte upp och var bland annat engagerad i Vietnamrörelsen så hon inspirerade mig. Tjernobylkatastrofens konsekvenser är ett annat starkt barndomsminne som gjorde mig både rädd och arg, eftersom jag inte längre kunde plocka svamp när jag besökte mina farföräldrar, och vi barn blev tillsagd att inte äta de bär som vi brukade plocka i skogen. Som ensamstående mamma så är Greenpeace även en väldigt bra arbetsgivare där flexibiliteten och förståelsen för individen är stor.

Stoltaste stund:
Jag hoppas att den fortfarande ligger framför mig, men jag har två helt unika projekt som jag jobbat med som jag är väldigt stolt över. Båda visar på bredden av det arbete som Greenpeace gör. Det ena var när Greenpeace assisterade en grupp internationella forskare när de genomförde världens största experiment om havsförsurning i Ny Ålesund på Svalbard. Även nu, många år senare, så publiceras det fortfarande vetenskapliga artiklar som bygger på resultat från de experimenten.

Mitt andra exempel är när vi fick hela den ryska och norska fiskeindustrin i Barents hav att frivilligt avstå från att fiska i stora, tidigare istäckta, havsområden kring Svalbard. Inom en snar framtid kommer över 3000 kvadratkilometer orörd sjöbotten att få ett permanent skydd. Det är en mäktig känsla.

Tips till unga som vill förändra
Det viktigaste är att lita på sig själv och det man kan, och att våga ta plats!

Här kan du läsa mer om kampen för att skapa världens största havsreservat i Antarktis: https://www.greenpeace.org/sweden/se/hav/antarktiskt-havreservat/

Havsleguan i Galapagos
Skapa skyddade havsreservat!

2024: nu måste vi se till att det globala havsavtalet skapar verkligt skydd för haven! Skriv under och följ med på vår resa för att skydda haven

Engagera dig