Idag presenterade regeringen nya styrmedel för drivmedel under namnet Bränslebytet – från fossilt till förnybart. En del av förslaget är att ta fram nya kriterier för vad som är en restprodukt. Detta kan betyda slutet för den klimatfarliga biodieseln PFAD på svenska mackar.

– Vi välkomnar att regeringen tar tag i problematiken med palmoljebaserade bränslen som PFAD. I Europa har inblandningen av palmolja i diesel, paradoxalt nog och tvärtemot syftet, lett till ökade utsläpp av koldioxid från transportsektorn med fyra procent. Det här förslaget kan hindra samma utveckling i Sverige, säger Rosanna Endre, ansvarig för drivmedelsfrågor på Greenpeace.

Det senaste året har PFAD varit på väg att etableras även hos svenska mackar där den blandas in i biodrivmedlet HVO. Hos vissa bolag utgörs 70 procent av HVO-dieseln av PFAD och flera bolag har varnat för att de kommer att börja blanda in PFAD om inte reglerna ändras. Regeringens förslag kan vara det som vänder denna ohållbara utveckling i Sverige och istället möjliggör och stärker konkurrenskraften för inhemska hållbara alternativ på drivmedelsmarknaden.

– Miljörörelsen har länge jobbat för att få bort palmoljebaserade produkter som PFAD från den svenska biodrivmedelsmarknaden. Regeringen måste nu se till att regelförändringen genomförs snabbt och att den verkligen stänger ute PFAD från svenska mackar.  

PFAD är en biprodukt från palmoljetillverkning och har samma negativa klimateffekter. Men eftersom oljan klassas som avfall, eller restprodukt, i Sverige kan den ändå säljas som klimatvänlig. Om kriterierna för restprodukter ändras så att PFAD inte längre uppfyller dem, innebär det att andra regler börjar gälla, främst avseende spårbarhet. En sådan förändring skulle göra det svårare och dyrare att importera PFAD.

Kontakt:

Rosanna Endre
Ansvarig för drivmedelsfrågor
0702853678
[email protected]

Mathias Leveborn
Kommunikationsansvarig
0702833036
[email protected]