– Ett fossilfritt välfärdsland förutsätter att finansmarknaden går åt samma håll.

Idag presenteras regeringens vårproposition. Som en del av arbetet med att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland trycker regeringen på finanssektorns betydelse. “Målet att bli ett fossilfritt välfärdsland förutsätter att även finansmarknaden utvecklas åt samma håll”, skriver regeringen.

– Det är en viktig signal att finanssektorns ansvar tydliggörs. Klimatet kräver att vi slutar investera i saker som förstör vår planet. Dessutom innebär finansiering av fossilindustrin dubbel skada. Pengar som skulle kunna finansiera lösningar går istället till det som förvärrar problemen, så som kol, olja och gas, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

Som en del av arbetet mot en mer hållbar finanssektor ska fondförvaltare från och med i år redovisa hur hållbarhet beaktas vid förvaltningen av fonder.

Greenpeace släppte under hösten rapporten Staten, kapitalet och oljan – Hur investerar staten din pension? Rapporten visar att våra statliga pensionsförvaltare, Första till Fjärde AP-fonderna, har närmare 13 miljarder av svenskarnas pensionspengar investerade i nära hälften av de hundra värsta klimatförstörande bolagen i världen. De här bolagen står för 28 procent av världens samlade industriella utsläpp.

– AP-fonderna måste klimatsäkras. Det är helt orimligt att vi 2018, tvingas bidra till klimatförstörande verksamhet med våra pensioner, säger Frode Pleym.

Så här skriver regeringen i vårpropositionen:
3.6 Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland
För att understödja omställning i hela samhället har regeringen även genomfört insatser för att få finansmarknaden att investera mer hållbart. Sedan 2016 är hållbarhet en del av målen för finansmarknadsområdet och fr.o.m. 2018 ska fondförvaltare tillhandahålla information om hur hållbarhet beaktas vid förvaltningen av fonder. Målet att bli ett fossilfritt välfärdsland förutsätter att även finansmarknaden utvecklas åt samma håll.

Kontakt:

Rolf Lindahl
Kampanjledare, Greenpeace
070 397 58 70
[email protected]

Markus Mattisson
Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
072 201 66 86
[email protected]