Stockholm 25 september 2006 – Idag anmäler Greenpeace Vattenfall till marknadsdomstolen. Anledningen är Vattenfalls falska marknadsföring av sina planerade “koldioxidfria” kolkraftverk.

– Vattenfall försöker framställa kolbaserad el som miljövänlig och genom det skaffa sig en bättre marknadsposition. Med hjälp av falsk marknadsföring försöker Vattenfall få EU-bidrag till forskning och utbyggnad av “koldioxidfria” kolkraftverk som släpper ut koldioxid, säger Martina Krüger, energiansvarig på Greenpeace.

Kolbaserad energi är en av de absolut största klimatbovarna, eftersom eldning med speciellt brunkol släpper ut stora mängder koldioxid i atmosfären. Vattenfalls nya teknik bygger på en metod som kallas CCS (Carbon Capture and Storage). Tekniken går ut på att avskilja koldioxid från kolkraftverk och sedan lagra den under jorden. Vattenfall, som för tillfället håller på att bygga en pilotanläggning i Tyskland, är ett av de bolag som driver frågan.

– CCS-metoden har blivit allas bebis, säger Martina Krüger. Internationellt sett är det nästan bara CCS som gäller. Men vi kan inte basera framtidens energisystem på den här tekniken. Risken är att detta underminerar satsningar på förnyelsebar energi, som är den verkliga lösningen på växthuseffekten.

Medan det energieffektivaste gaskraftverket som finns släpper ut ca 365 g koldioxid per kWh har ett kolkraftverk med Vattenfalls försöksmetod ett utsläpp på mellan 150 och 190 g koldioxid per kWh, beroende på typ av kol. Ett enda 1600 MW brunkolskraftverk – det senaste i Tyskland som byggdes var av den storleken – skulle alltså släppa ut runt 1.5 miljoner ton koldioxid om året. Det kan knappast beskrivas som koldioxidfritt.

– Vattenfall försöker ge en miljövänlig profil till den smutsiga kolbaserad energi som de satsar så mycket pengar på. Greenpeace är dock berett att diskutera för- och nackdelar med CCS-metoden på ett konstruktivt sätt – efter att Vattenfall upphört med sin vilseledande marknadsföring, säger Martina Krüger.