DE NATUUR BIJ ONS

Bij biodiversiteit denk je misschien aan toekans of gorilla’s, maar ook in ons eigen land is er een rijke biodiversiteit die bedreigd wordt. Daarom ondersteunen wij ook op lokaal niveau burgers die opkomen voor de natuur.

HET PROBLEEM

De biodiversiteit staat onder druk. Ook in België verliezen we hectare na hectare aan waardevolle natuur. Zo wordt elke dag een voetbalveld aan bos gekapt in Vlaanderen, en betonneren we dagelijks zo’n 3 hectare groene ruimte in Wallonië. Door aanhoudende natuurvernietiging voor woningbouw, industrie en verkeersinfrastructuur, werd België een van de meest verharde landen van Europa. Vooral in de steden missen we bossen en groene ruimte. Die beschermen ons namelijk tegen de steeds frequentere overstromingen en extreme hitte door de klimaatcrisis.

WAT WE DOEN

Steeds vaker zien we burgercollectieven ontstaan die zich tussen het bos en de bulldozers in zetten. Deze lokale natuurliefhebbers dienen bezwaarschriften in, schrijven politici aan, en mobiliseren hun buurt om hun geliefde stukje natuur te beschermen – en dat vaak met succes! Daarom ondersteunen wij deze natuurbeschermers, door adviezen en opleidingen aan te reiken, te helpen mobiliseren voor activiteiten, materialen uit te lenen, en mee politieke druk te zetten om de natuur te beschermen.

DOWNLOAD ONZE HANDLEIDING VOOR PROTEST

Wij schreven een handleiding om mensen en lokale actiecomités die natuurvernietiging in hun buurt aanklagen te ondersteunen. Download hier onze handleiding en ga met de tips aan de slag om de natuur in jouw buurt te beschermen. Want protest werkt!

HOE MAAK JE EEN BEZWAARSCHRIFT?

Bezwaarschriften zijn een belangrijk middel in het verzet tegen natuurvernietiging. Zo kunnen burgers hun bezorgdheden uiten over projecten van natuurvernietiging – meer daarover in de handleiding voor lokaal protest! Hier vind je onze richtlijnen voor jouw bezwaarschrift, evenals enkele voorbeelden die je op weg kunnen helpen:

Bezwaarschrift template

Bezwaarschriften voorbeelden

WANNEER KUNST EN NATUUR ELKAAR VINDEN

Het Young Belgian Strings orkest, onder leiding van Dirk Van De Moortel, voert Max Richter’s “On the nature of daylight” uit aan de oude spoorwegsite Josaphat, een biodiversiteitshotspot van 25 hectare in Schaarbeek. De Brusselse overheid wil er woningen en kantoren bouwen. Dat zou een groot verlies aan biodiversiteit betekenen. Neem de tijd om te luisteren en opnieuw contact te maken met de natuur.

MEER INFORMATIE OVER ONZE BIODIVERSITEITCAMPAGNE