Ons onderzoek
Onze missie: aan het licht brengen wat destructieve industrieën verborgen willen houden.


Wat doen wij?
Je kunt de onderzoekscel van Greenpeace het best zien als een groep van klokkenluiders. Ze houden ogen en oren open om ‘klimaatcriminelen’ op het het spoor te komen, bedrijven aan te klagen voor hun verwoestende activiteiten, hun netwerken bloot te leggen en hun medeplichtigen te confronteren.
De ruggengraat van onze campagnes
Ze onthullen dubieuze markten en onethische praktijken, en maken de greep van bedrijven – op domeinen van algemeen belang die ons allemaal aangaan en beïnvloeden – zichtbaar.

Het onderzoek in onze oceanencampagne
Ons werk concentreert zich momenteel op onze campagne tegen diepzeemijnbouw. Onze missie: ervoor zorgen dat België zijn leidende rol voor de bescherming van de oceanen ten volle opneemt. We willen in het bijzonder voorkomen dat ons land zich niet laat beïnvloeden door het Belgische bedrijf GSR. Dit bedrijf, dat officieel door België wordt gesponsord, is een pionier in de diepzeemijnbouw. Het wil kostbare ertsen op de oceaanbodem ontginnen, met enorme en rampzalige gevolgen voor het milieu. Zo dringt GSR aan op een zo snel mogelijke goedkeuring van een nieuwe internationale ‘mijnbouwcode’, die het bedrijf in staat zou stellen deze activiteiten, die zich momenteel nog in een proeffase bevinden, op te starten.
Dit is wat we de voorbije maanden deden:

Onze teams, onze kracht
Wij zijn een internationaal netwerk van onderzoekers, verspreid over verschillende vestigingen over de hele wereld.
We zijn wereldwijd georganiseerd om mondiale uitdagingen en destructieve industrieën op alle continenten aan te pakken. Ons team bestaat uit cartografen, data-analisten, financiële analisten, veldonderzoekers en specialisten in osint, zeg maar alle informatie die voor iedereen toegankelijk en niet geclassificeerd is.
We hebben ook een wetenschappelijke afdeling in Exeter, in het Verenigd Koninkrijk, die toonaangevend wetenschappelijk onderzoek doet in de domeinen waarmee we ons bezighouden. Teams van technologische experts zorgen voor drones, radio’s, sensoren en andere tools die we liever geheimhouden. We hebben toegang tot de beste databases om schepen en ladingen te volgen, of om zicht te krijgen op bedrijfsgegevens van import en export, activa, overnames, bestuursleden, aandeelhouders en alles wat onze tegenstanders graag verborgen willen houden.
Zonder diepgravend onderzoek is het onmogelijk om toegang te krijgen tot informatie.
Zonder jouw giften kunnen we ons onderzoek niet voortzetten.
Gezien de urgentie van de klimaatcrisis is jouw bijdrage de enige manier om het onderzoek van onze experts te financieren. Alleen zo kunnen we onze rol als tegenmacht blijven vervullen. Om misstanden aan het licht te brengen, schadelijke praktijken aan de kaak te stellen, druk uit te oefenen op beleidsmakers en duurzame oplossingen voor te stellen…
Voor al deze zaken hebben we jou nodig. Hartelijk dank.