Vandaag zijn alle ogen op Brazilië gericht. Daar staat het Amazonewoud in brand: het gaat om de meest verwoestende bosbranden in jaren. Vaak wordt het vuur bewust aangestoken, om grond in te palmen voor industriële landbouw. Het aantal ‘hotspots’ is met 145% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het vuur bedreigt de prachtige natuur van het regenwoud, de inheemse volkeren die er leven, en het klimaat op aarde.

Maar er is meer aan de hand. Rusland kampt met de grootste bosbranden sinds mensenheugenis. Dit jaar hebben de vlammen al 15 miljoen hectare aan boreale bossen in Siberië vernietigd, meer dan 4 keer de oppervlakte van België. In de meeste gevallen laten de autoriteiten het vuur zijn gang gaan.

En – je zou er bijna gewend aan raken – ook in Indonesië brandt het deze zomer. Niet zelden worden daar bosbranden aangestoken om de uitbreiding van palmolieplantages mogelijk te maken. Het land heeft inmiddels (net als Rusland) de noodtoestand afgekondigd.

3 hotspots, 1 constante: overal zijn de branden dit jaar groter en heviger. We kunnen niet machteloos toekijken. In al deze landen is Greenpeace op het terrein aanwezig om de situatie op te volgen. Help ons de groene longen van de planeet beschermen.

Help ons de bossen te beschermen.

Branden in het Amazonewoud

Met jouw steun kunnen we:

DOE EEN GIFT

Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp