Op dit moment vindt het loopevenement ‘De 20 km door Brussel’ plaats. Greenpeace België, Grands-Parents pour le Climat, Grootouders voor het Klimaat en Youth for Climate verzetten zich tegen de sponsordeal met TotalEnergies, een multinational die de klimaatcrisis verergert, nog steeds in Rusland investeert en de mensenrechten bedreigt.

Foto Betty Matthysen- Greenpeace België

Meer foto’s van de actie zijn hier te vinden

Actievoerders van Greenpeace België beklommen de gebouwen naast de finishlijn van de 20 km door Brussel in het Jubelpark en ontvouwden twee 25 meter lange spandoeken om te protesteren tegen het giftige sponsorschap van TotalEnergies. De 20 km door Brussel ontvangt elk jaar 50.000 euro van TotalEnergies. In ruil daarvoor krijgt de olie- en gasmultinational een grote zichtbaarheid tijdens het evenement.

TotalEnergies gebruikt dit sportief feest om zijn invloed te vergroten en zijn imago op te poetsen”, verklaart Joeri Thijs van Greenpeace België. “Met deze giftige sponsordeal wil de Franse multinational het grote publiek doen vergeten dat het zonder scrupules een handel drijft die even schadelijk is voor de planeet als voor de mensenrechten. Dit accepteren we niet.

Ook Youth For Climate verzet zich tegen het sponsorschap. “Terwijl alle signalen op rood staan en wetenschappers ons aansporen om fossiele brandstoffen in de grond te laten, gaat TotalEnergies door met het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasprojecten. Volgens het Internationaal Energie Agentschap is dat onverenigbaar met de 1,5 graad doelstelling“, zegt Adélaïde Charlier van Youth for Climate.[1,2] “Amper 15% van de investeringen van TotalEnergies gaat naar projecten voor duurzame energie“.[3] 

We kunnen de aanwezigheid van dit bedrijf, waarvan de activiteiten een directe bedreiging vormen voor ons leven, maar vooral voor dat van onze kinderen en kleinkinderen, niet tolereren,” zei Francis Panichelli, van Grootouders voor het Klimaat. Verschillende leden van Grootouders voor het Klimaat wandelen op dit moment de 20 kilometer, terwijl ze grote infoborden dragen om mensen bewust te maken van de kwestie. 

Aan het begin van het parcours zijn ook jonge leden van een burgercollectief aanwezig om de aandacht van lopers en supporters te vestigen op het zeer problematische EACOP-project van TotalEnergies.

Nog steeds actief in Rusland

TotalEnergies blijft vasthouden aan zijn fossiele bezittingen in Rusland en is nu de laatste grote Europese energieleverancier die dat doet.[4]

Daarmee verrijkt de multinational het Russische regime en loopt het dus het risico dat het de oorlog van Poetin in Oekraïne financiert.[5] “Patrick Pouyanné, de CEO van de multinational, koos ervoor Russisch gas centraal te stellen in zijn strategie. Daardoor is de multinational sterk afhankelijk van Rusland, en neemt het vandaag liever het risico om de oorlog van Vladimir Poetin te financieren, dan dat het zich terugtrekt. Voor TotalEnergies gaat winst vóór ethiek“, zegt Joeri Thijs. 

Totaalverbod op fossiele reclame en sponsoring

Samen met onze bondgenoten hebben we herhaaldelijk de organisatie van de 20 km door Brussel verzocht een eind te maken aan dit partnerschap,” verklaart Joeri Thijs. “3500 burgers sloten zich de laatste dagen bij ons aan en schreven een brief met dezelfde eis naar de organisatoren. We hebben tot nu toe nog geen bevredigend antwoord van hen gehad. Het geld dat ze van TotalEnergies ontvangen, zou vervangen kunnen worden door geld van lokale bedrijven die verantwoordelijk omgaan met het klimaat.

Greenpeace en zijn bondgenoten hebben een lange lijst van Belgische culturele- en sportorganisaties gecontacteerd die geld ontvangen van de fossiele industrie. Het gaat onder meer om de Koningin Elisabethwedstrijd, de Antwerp 10 Miles, Teach for Belgium en het Museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. 

In oktober vorig jaar lanceerden Greenpeace en meer dan 20 ngo’s een groot ‘Europees burgerinitiatief’ (ECI) om op te roepen tot een EU-richtlijn die fossiele reclame en sponsoring verbiedt. Het verbod richt zich op bedrijven die fossiele brandstoffen exploiteren, maar ook op bedrijven die betrokken zijn bij transport door de lucht, over de weg en over het water met fossiele brandstoffen (autofabrikanten, luchtvaartmaatschappijen,…).

Noten:

[1] Een belangrijk voorbeeld is het EACOP (East African Crude Oil Pipeline) project van TotalEnergies. Dit zou ’s werelds langste verwarmde pijpleiding (bijna 1445 kilometer) worden in het hart van Afrika. Als het project doorgaat, zal het rampzalige gevolgen hebben voor de plaatselijke gemeenschappen en de biodiversiteit.

[2]  https://www.iea.org/reports/net-zero-by-2050

[3] https://reclaimfinance.org/site/wp-content/uploads/2022/03/TotalEnergies-company-briefing-March-2022.pdf

[4] https://t-lab.fr/2022/03/03/la-russie-cle-de-voute-des-interets-actuels-et-de-la-strategie-de-totalenergies/

[5] Lees hier meer over TotalEnergies’ mededelingen over zijn Russische activiteiten.