Activisten van een veertigtal organisaties uit de hele wereld voeren op dit moment actie tegen de nucleaire top die plaatsvindt in Brussel. Ze protesteren tegen deze bijeenkomst, georganiseerd door premier De Croo en het Internationaal Atoomenergieagentschap, die de mythe in stand wil houden van een almachtige energie die het klimaat zou kunnen redden. Lobbyisten en politici zullen op de top het bouwen van nieuwe kerncentrales presenteren als antwoord op de klimaatcrisis, maar dit plan slaagt niet voor een simpele reality check.

Gevaarlijk, te traag, te duur en een bron van radioactief afval. ‘Nieuwe kernenergie’, of het nu gaat om grote reactoren of kleine modulaire SMR-reactoren waar ook de Belgische regering op hoopt, is de slechtst mogelijke keuze voor een koolstofarme toekomst. Dit is de boodschap van activisten van over de hele wereld die protesteren tegen de nucleaire top. Met spandoeken als ‘Nucleair sprookje’ en ‘Stop de Illusie’ wijzen ze de politici erop dat nieuwe kernenergie een mythe is. 

© Eric De Mildt / Greenpeace

Foto’s en video’s van de mobilisatie en de actie kan u downloaden in de Greenpeace Media Library.

Tegelijkertijd blokkeerden activisten van Greenpeace Frankrijk de opening van de top door verschillende toegangen tot het gebouw te blokkeren. 

Het is onmogelijk om politici serieus te nemen als ze het hebben over een verdrievoudiging van de nucleaire capaciteit in de wereld tegen 2050”, zegt Jan Vande Putte, expert Energie van Greenpeace België. “Doen alsof de nucleaire industrie de klimaatcrisis kan stoppen, zal de hele energietransitie alleen maar vertragen. Waarom zoveel tijd en geld verspillen aan een nucleaire fantasie terwijl regeringen hun klimaat- en energiedoelstellingen ook kunnen halen door in te zetten op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie?

Voor Greenpeace is deze ontmoeting tussen regeringen en de industrie een manoeuvre van de nucleaire lobby om de aandacht af te leiden van snelle en effectieve klimaatmaatregelen. De nucleaire alliantie getrokken door Frankrijk houdt de energietransitie in Europa al maanden tegen. Deze top maakt deel uit van hun poging om een veel te trage en dure industrie te redden. 

We zijn getuige van een klimaat hold-up”, vervolgt Jan Vande Putte. “Deze investeringen zouden dringend moeten worden gebruikt om concrete maatregelen te nemen om de klimaatcrisis te bestrijden. In plaats daarvan steunen de aanwezige staatshoofden een sector die gevaarlijk en in verval is, en eeuwig afval produceert.

De nucleaire illusie is echter niet bestand tegen de realiteit van de cijfers: om de nucleaire capaciteit van de wereld te verdrievoudigen, zouden tussen 2040 en 2050 elk jaar meer dan 70 grote reactoren in gebruik moeten worden genomen. Terwijl er de afgelopen drie jaar wereldwijd amper 21 zijn bijgekomen. Bovendien lopen de kosten voor nieuwe kernreactoren torenhoog op, en zijn ze bijna vier keer zo duur als windenergie.

Meer dan 600 internationale organisaties publiceren vandaag een verklaring waarin ze oproepen om deze miljarden euro’s te investeren in veilige, milieuvriendelijke energie die voor iedereen betaalbaar is. Greenpeace organiseert samen met Bond Beter Leefmilieu vandaag ook een alternatieve top over waarom kernenergie het klimaat niet zal redden, met minister van Energie Tinne Van der Straeten als keynote spreker.

Contact

Greenpeace België: 0496 26 31 91 – [email protected]