De Raad van State heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de Aldi-site in Heist op den Berg vernietigd en zo het Speelbos van de lokale jeugd gered. Dat RUP voorzag de kap van grote oppervlakte waardevol bos om er appartementsblokken te zetten. Het lokale actiecomité Red het speelbos ging samen met milieuorganisaties Greenpeace, BOS+ en Boomalarm vzw in beroep tegen het plan, en kreeg vandaag gelijk van de Raad van State dat de impact op het leefmilieu, klimaat en sociale cohesie onvoldoende onderzocht en overwogen werden. 

“Deze uitspraak is een overwinning voor ons allemaal!” zegt Senne Heremans, van het actiecomité Red het Speelbos. “Al sinds 2018 laten buurtbewoners zich horen voor de bescherming van ons geliefde speelbos, en vandaag wordt die oproep voor groene ruimte eindelijk erkend. Onze petitie voor het behoud van het speelbos werd al 1500 keer ondertekend, en meer dan 600 mensen dienden bezwaar in tegen het RUP. Wanneer de gemeente ondanks al dat verzet haar ontwikkelingsplannen toch doorzette, zagen wij geen andere optie dan de juridische kaart te trekken. We zijn erg tevreden dat al die inspanningen nu geloond hebben. Nu dromen wij van een volgende stap in de definitieve bescherming van het speelbos: de aankoop van de grond door de gemeente.” 

In oktober gaf de Eerste Auditeur – die het dossier voor de Raad van State onderzocht – het actiecomité en de natuurverenigingen gelijk dat er ernstige fouten gemaakt waren in het RUP. Zo oordeelde de adviseur dat de impact op het klimaat en leefmilieu onvoldoende werden onderzocht. Nu heeft de Raad van State dit advies gevolgd en het RUP voor de site vernietigd. 

Ook milieuorganisaties Greenpeace en BOS+ zijn tevreden met die uitspraak. “Deze overwinning geeft hoop voor de vele actiecomités in heel Vlaanderen die bossen proberen te beschermen. Dat is belangrijk omdat bestaande bossen veel meer biodiversiteit herbergen en veel meer CO2 opslaan dan nieuwe bossen”, vertelt Ruth-Marie Henckes van Greenpeace. “We hebben zo’n stedelijke bossen net nodig als bescherming tegen extreme regenval en hittegolven.” Een argument dat mede de doorslag heeft gegeven bij de Eerste adviseur. 

“Bijna een derde van onze bossen zijn ‘zonevreemd’ en bijgevolg slecht beschermd. Terwijl ze net in woongebied cruciaal zijn voor de leefbaarheid van buurten. Het Speelbos in Heist-op-den-Berg is daar een goed voorbeeld van. We pleiten dan ook voor een dringende bescherming van al onze waardevolle zonevreemde bossen en een steile afname van ontbossing in Vlaanderen. Daar moet de nieuwe Vlaamse regering absoluut mee aan de slag.”, zegt Laure De Vroey van BOS+.