Elke maand zetten we één van onze vrijwillig.st.ers in de kijker. Deze maand vertelt Audrey ons over haar ervaringen aan boord van de Rainbow Warrior. Wil je ook onvergetelijke avonturen beleven met Greenpeace?

Ik word vrijwillig.st.er

Drie maanden lang maakt Audrey deel uit van de bemanning van onze beroemde boot, de Rainbow Warrior. Er rest haar nog één maand aan boord van het schip. We vragen haar naar haar ervaringen aan boord. “Drie jaar geleden kreeg ik al de geweldige kans om een paar dagen op zee door te brengen aan boord van de Rainbow Warrior en de Arctic Sunrise. Ik twijfelde niet lang om opnieuw deel uit te maken van deze Greenpeace-actie en mee te varen voor een langere periode.”

Het leven van een matroos

“Ik ben een vrijwilligster, een matroos, aan boord van de Rainbow Warrior. Ik help bij het dagelijks onderhoud van het schip, zoals schoonmaken, opruimen, het uitvoeren van kleine onderhoudsklusjes, enz. Ik sta ook op de uitkijk en help, waar nodig, bij het ankeren en afmeren. Ook leer ik veel bij over het zeilen zelf en word ik behendiger in verschillende manoeuvres, zoals het hanteren van de touwen. Ook al is de Rainbow Warrior uitgerust met hydraulische pompen om het werk te vergemakkelijken, toch worden veel manoeuvres nog steeds met de hand uitgevoerd. 

Leven op zee is fantastisch! De sfeer aan boord is niet alleen uitstekend, het is ook erg verrijkend om met zo’n diverse crew drie maanden samen te leven op één boot. De bemanningsleden komen uit heel verschillende culturen wat leerrijk is. Ik kan steeds bij hun terecht voor vragen of hulp. De zorgzaamheid van de bemanning is hartverwarmend.

We hebben de voorbije twee maanden ook veel geluk gehad met het weer. Enkele dagen waaide de wind harder dan 100 km/uur en alles wat niet goed vastgebonden was, zoals een kopje op tafel, kon letterlijk gaan vliegen. Voor de rest hebben we genoten van de zon en de zachte temperaturen. ’s Nachts werd het nooit kouder dan 10 graden.” 

Aan het roer

“Het is moeilijk om een favoriet moment aan boord van de Rainbow Warrior te kiezen. Elke dag is fijn en toch zo verschillend. Als ik toch iets moet kiezen, dan ga ik voor de zeiltocht op een laser, een kleine zeilboot. Het was een ongelooflijke ervaring om alleen aan het roer te staan, midden op zee, en zelf het zeil te manipuleren door de wind juist aan te voelen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou meemaken op mijn eerste missie aan boord. Dankzij de goede raad van onze kapitein en de andere bemanningsleden ben ik gelukkig niet overboord gevallen!”

Op weg naar COP26

De Rainbow Warrior was aanwezig bij het begin van de klimaattop COP26 in Glasgow, hoewel aanvankelijk de toegang werd geweigerd. Mee aan boord: jonge activisten uit Namibië, Oeganda, Bangladesh en Mexico, vier landen die in het bijzonder door de klimaatcrisis worden getroffen. Omwille van de covidcrisis kunnen veel activisten uit getroffen landen niet aanwezig zijn op de klimaattop. De rijke landen zijn er immers niet in geslaagd om de vaccins eerlijk te verdelen. Daarom vond Greenpeace het belangrijk om deze stemmen toch in Glasgow te krijgen. Hun boodschap naar de wereldleiders was duidelijk: “Stop Failing Us”.

Audrey was op dat moment uiteraard mee aan boord en vertelt over haar ervaring. “Onze overtocht naar Glasgow was geweldig. Als activist vond ik het vanzelfsprekend om te reizen naar Glasgow met het vlaggenschip van Greenpeace en om jongeren mee te nemen uit landen die rechtstreeks worden getroffen door de opwarming van de aarde. Hoewel wij in het begin niet toegelaten werden en bereid waren de autoriteiten te trotseren, is uiteindelijk alles zeer goed verlopen.”Wil je meer weten over onze eisen voor COP26 en op de hoogte blijven van de vorderingen van Greenpeace op de COP26?

Ik volg Greenpeace op COP26 Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Greenwire Greenwire

We willen graag Audrey bedanken omdat ze de tijd heeft genomen om onze vragen te beantwoorden, hoewel ze het erg druk heeft aan boord. We wensen haar het allerbeste toe aan boord van de Rainbow Warrior.