Je hoeft absoluut niet in een juten zak rond te lopen om milieubewust te zijn! Ook als je graag stijlvol door het leven gaat, kan dat op een ecologische manier: door slimme keuzes te maken.

1) Koop tweedehands

Vintage is hip, en stukken beter voor het milieu dan splinternieuwe kleren kopen. Daarbovenop is het leuk om door de kleren van tweedehandswinkels te snuisteren. Als je dan een prachtstuk op de kop tikt, is je dag helemaal goed.

2) Koop bewust

Als je nieuwe kleren wil, ga dan op zoek naar merken die gerecycleerd materiaal gebruiken. Natuurlijk heeft een gloednieuw kledingstuk sowieso een bepaalde impact op het milieu door de productiekosten van textiel, maar er bestaan heel wat merken die hun best doen om ‘schonere’ kleren te maken. Zo beperken ze hun ecologische voetafdruk, en door hun producten te kopen, verklein je ook de jouwe.

3) Doe aan kledingruil

Zin om je garderobe te vernieuwen zonder een cent uit te geven? We hebben het hier niet over winkeldiefstal. Maar wel over kledingruil, waarbij je een aantal van je kleren aan iemand wegschenkt in ruil voor kleren van de andere persoon. Lukt alleen als je dezelfde maat hebt…

4) Gooi niks zomaar weg

Mode komt altijd weer terug, dus smijt je oude kleren niet zonder verpinken in de vuilnisbak. Draag er goed zorg voor, en voor je het weet kan je terug in je oude kleren over straat lopen. Als zelfs die vreselijke buffalo-schoenen uit de jaren ’90 terug in de mode kunnen komen, dan kan álles weer terugkomen.

5) Was groener

Je kan dan wel bewuster kleding kopen, maar ook de was doen kan het verschil maken. Zoek in de winkel naar ecologische wasmiddelen die minder agressief zijn. Zet je wasmachine het liefst op 30°C, zeker als je was niet al te vuil is. In plaats van een droogkast te gebruiken – een serieuze stroomslurper – kan je ook de buitenlucht gebruiken. Die is ook nog eens helemaal gratis. Stop je wasmachine ook zo vol mogelijk, zonder te proppen natuurlijk.