De feestdagen bieden een excuus om uit te blazen en te genieten, maar ze kunnen ook leiden tot hopen, voornamelijk plastic, afval. Met deze tips gebruik je minder plastic tijdens kerst, en bij andere feesten het hele jaar door. 

Naar Instagram
9 tips voor een verspillingsvrije kerst

Het is weer december, de tijd van fonkelende lichtjes, je lekker warm induffelen en je eigen lichaamsgewicht aan chocolade verorberen. Maar, dit is ook de tijd van het jaar waarin onze plastic voetafdruk de pan uit swingt. Zelfs wanneer het ons lukt om geen plastic cadeautjes te kopen, worden we in de winkels overstelpt met het materiaal – mandarijntjes in plastieken netjes, glanzende inpakfolie en heel veel glitter. Hoog tijd om te kijken hoe we ons afval tijdens de feestperiode kunnen beperken.

We zitten volop in een klimaatcrisis en plastic wegwerpverpakkingen zijn gemaakt van kostbare natuurlijke grondstoffen. Die worden verwerkt tot verpakkingsmateriaal dat we niet eens nodig hebben en ook niet willen. Wees deze feestperiode creatief en vermijd dat een massa plastic uiteindelijk in onze lucht, ons water, ons voedsel en het milieu belandt.

Met deze negen ideeën beperk je het gebruik van plastic en kan je toch een leuke kerst hebben.

Meer tips op Instagram

1. Pak cadeautjes creatief in

9 tips voor een verspillingsvrije kerst

Glanzend inpakpapier ziet er heel mooi uit, maar door de glans kan het niet worden gerecycleerd. Waarom zou je niet gewoon voor bruin papier gaan, opgefleurd met een stoffen lintje? Of nog beter: kies voor herbruikbaar materiaal zoals een stoffen verpakking of geschenkdozen en -tassen die je volgend jaar opnieuw kan gebruiken. Of doe zoals mijn oma: bewaar het papier van de pakjes die je zelf krijgt om er dan cadeautjes voor anderen in te verpakken.

2. Versier verstandig 

9 tips voor een verspillingsvrije kerst

Ook wij hebben ooit engelenhaar in de boom gehangen en kunstsneeuw rond de kerststal gestrooid, maar toen wisten we nog niet welke gevolgen die versieringen hebben voor de mens, de natuur en onze planeet. Jammer genoeg komt al dat materiaal uiteindelijk als microplastics in de voedselketen terecht. Maar gelukkig zijn er veel alternatieven om het huis te versieren zonder de planeet overmatig te belasten.

Je kan bijvoorbeeld ook je eigen versiering knutselen met je huisgenoten. Maak eens slingers of kettingen van papier, uit oude kaarten en inpakmateriaal, of maak zelf een kerstkrans. Gezellig en leuk om samen te doen!

3. Koop geen fruit en groenten verpakt in plastic

9 tips voor een verspillingsvrije kerst

Ook de plaatselijke markt, je groenteboer.in of boerderijwinkel kan je heel goed helpen om je plastic voetafdruk te verkleinen. En je steunt er ook nog de lokale economie mee. Als je inkopen doet in de supermarkt, kies dan voor los fruit en groenten – zo vermijd je ook voedselafval, want je koopt precies wat je nodig hebt. Want vaak als je kerstinkopen doet, zijn je ogen groter dan je maag door al die opvallende multipacks.

4. Kies verspillingsvrije cadeautjes

9 tips voor een verspillingsvrije kerst

In plaats van geschenken vol met plastic te kopen, kan je je vrienden en familie ook verrassen met cadeautjes die zo weinig mogelijk afval opleveren. Leuke ideeën zijn bijvoorbeeld verrukkelijke zelfgemaakte koekjes of cake, tweedehandskledij of boeken ruilen met andere boekenwurmen.

5. Neem een herbruikbare beker

Elk jaar worden miljarden koffiebekers weggegooid, zonder gerecycleerd te worden. Zorg ervoor dat je altijd een herbruikbare beker op zak hebt – en als je er nog geen hebt, is dit zeker een goede cadeautip.

6. Kies voor kraantjeswater

Hetzelfde geldt voor een herbruikbare drinkfles, want elke dag worden miljoenen plastic flesjes weggegooid. In België kan je trouwens met een gerust hart kraantjeswater drinken. Overstappen op een herbruikbare fles en er ook een kopen voor je vrienden is een goed middel in de strijd tegen afval.

9 tips voor een verspillingsvrije kerst

7. Wat minder glitter mag ook

Glitter is heel populair, maar dat is geen goed nieuws voor het milieu. Eigenlijk gaat het om kleine stukjes plastic die in de gootsteen kunnen belanden, die dan uiteindelijk in onze rivieren en oceanen terechtkomen. Hoewel glitter zeker niet tot de belangrijkste oorzaken van plasticvervuiling behoort, gaat het nog altijd om plastic dat in de oceaan belandt. Vermijd dus make-up en kaartjes met glitter en kies voor glans en schittering die niet via de afvoer verdwijnt.

8. Vermijd zoveel mogelijk wegwerpbestek

Soms kan wegwerpbestek ongelooflijk handig zijn tijdens de feestdagen, maar het is niet ideaal voor het milieu. Wat zijn de alternatieven? Je kan bijvoorbeeld overwegen om te investeren in wat lichtgewicht herbruikbaar plastic bestek. Of gewoon hetzelfde bestek gebruiken voor alle gangen. Eventueel moet je ze tussendoor gewoon eens afspoelen – spruitjes en kerststronk zijn misschien niet de ideale combinatie!

9. Kies voor herbruikbare boodschappentassen

Neem altijd een herbruikbare tas mee als je in de feestperiode boodschappen gaat doen. Je moet er natuurlijk altijd aan denken wanneer je gaat winkelen, maar het maakt echt een groot verschil. Hang desnoods een post-it als geheugensteuntje aan de voordeur of zet een alarm in je telefoon – wat voor jou het makkelijkst is!

Meer tips op Instagram Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest