Месец юли посвещаваме на глобалното движение Plastic Free July. Кампанията цели да ни припомни, че можем да живеем пълноценен живот и без голямото количество пластмаса, което се опитва да е част от нашето ежедневие. 

От 3 юли тази година започна обратното броене до забраната за някои видове еднократна пластмаса – пластмасовите прибори, клечки за уши, сламките, капаци на кутии. Но на 3 юли отбелязахме и един по-специален ден Международният ден без пластмасови торбички. Някак странно звучи, че именно те, като един от главните замърсители на Черно море,  не са включени в забраната за еднократна пластмаса.

По този повод, заедно с екологично сдружение „За Земята“, организирахме онлайн предизвикателството: „Покажи ни торбата“, с което да покажем, че има различни и интересни заместители на така наречените “найлонки”.

Предизвикателство: „Покажи ни торбата“

Щастливи, сме че много хора са включиха в предизвикателството. Това показва, че са осъзнати и готови за промяна към по-чисто и добро бъдеще.

Ето и част от участниците:

Някои от тях ни показаха, че да пазаруваш насипно или от големите вериги без пластмаса не е трудно.

Други ни показаха, че разходките навън с памучни торбички също са възможни.

И да не забравяме, че децата също се включиха в предизвикателството!

Останалите снимки можеш да разгледаш във Фейсбук страницата ни.

Ако все още не си подписал петицията за по-смели и амбициозни мерки за ограничаване на замърсяването с пластмаса, можеш да го направиш още сега тук.

И не забравяй: ти също можеш да бъдеш част от промяната!

А колко ли хубаво би било един ден, скоро да живеем в свят, в който бизнесът, институциите и обществото мислят и действат заедно и отговорно. 


Всички снимки, споделени в публикацията и в албума във Фейсбук, са предоставени от участниците в Предизвикателство: „Покажи ни торбата“.