Всички ние познаваме тези мъничета, които не са поканени гости в нашите градини: охлювите и техните роднини – голите охлюви. Как да се отървем от тях?

Особено по време на някои топли и влажни периоди от годината, те масово се появяват и се хранят с марулята и другите зеленчуци, които ние самите бихме искали да похапнем. Какво да правим срещу тези малки същества, които са от решаващо значение за нашата екосистема, но и малко ни досаждат в градината? Събрахме няколко полезни съвета и споделяме някои от нашите собствени изпитани тайни от градината, за да Ви дадем вдъхновение. Всички тези съвети не създават допълнителни разходи и могат да Ви помогнат да разберете охлювите по-добре, както и да живеете в разбирателство с тях. 🙂

Кристин Гебенетер / „Грийнпийс“

Нека да започнем с предпазните мерки, които можете да предприемете като превенция:

 • Пре-подредете графика за поливане: голите охлюви обичат влага и са най-активни през нощта. Започнете да поливате много рано сутринта, вместо вечерта. Забележка: поливане, когато има ярка слънчева светлина не се препоръчва, тъй като капчиците вода могат да функционират като лупа и да изгорят листата.
 • Почерпете ползите от биологичното разнообразие и създайте среда, за да привлечете представители на фауната, които ядат охлюви: дроздове, свраки, врани, скорци, косове, но и таралежи, бръмбари, стоножки, земеровки, жаби, гущери, някои видове змии с пръстеновидни окраски около врата и слепи червеи обичат да похапват охлюви. Това се отнася и за някои насекоми (напр. бръмбари, светулки, ларви на водни кончета), някои паяци и паякообразни (напр. дългокраки).
 • За охлювите е трудно да се движат върху суха почва. Можете многократно да прекопавате горния слой на почвата, за да изсушите повърхността.
 • Осигурете препятствия, които охлювите не биха могли да преминат лесно, включително поръсване с песъчинки или пясък от черупки, борови иглички, натрошени черупки от яйца, дървени стърготини, плява, дървесна пепел, доломит, утайка от кафе (колкото повече кофеин, толкова по-добър ефект). Имаме добър опит и с комбинация от тях.
 • Защитете младите растения с остра ограда около тях, като например пластмасова бутилка или гърне без дъно, така че охлювите, които особено много обичат сочни, млади растения няма да могат да им навредят преди те да са станали достатъчно силни.

Можете също така да засадите цветя около Вашите зеленчукови парцели, които да „изгонят“ охлювите далеч от зеленчуците, защото те или не ги харесват (напр. градинска лобелия, латинка, чубрица, мента или лайка) или ще им послужат за храна и ще отвлекат вниманието на охлювите от Вашата маруля. Наблюдаваме добри резултати особено при цветята от семейството на туртата, тъй като охлювите просто ги ядат, преди да достигнат марулята скрита отзад.

Кристин Гебенетер / „Грийнпийс“

Събирането на охлюви също е много ефективен подход​:

 • Проверявайте градинските отпадъци и мулч редовно: охлюви обичат да се крият отдолу и лесно можете да ги хванете под тези заслони: керемиди, саксии за цветя, листа от зеле, тиквени половини, половини от цитрусови кори, листа от ревен, дъски, камъни, … всичко, което им осигурява място, където да се скрият през деня. 
 • Тъй като те са активни през нощта, те ще се появят на свечеряване, така че това е най-доброто време, за да ги съберете. Същото важи и при влажно време.
 • Трохи от хляб, сложени под похлупак също привличат охлювите, които после можете да съберете.

Не бихме препоръчали заравянето на бирени чаши в земята, защото бръмбари и други полезни насекоми също могат да се удавят в тях. Нещо повече, в действителност, охлювите служат като важна храна за други животинки, така че за нас е по-добре те да не се удавят или да бъдат убити, а по-скоро да създадем една екосистема в градината си, където хищниците също се чувстват добре дошли ;).

Какво да направите със събраните от Вас охлюви?​

 • Можете да ги занесете до отдалечени площи, някъде във Вашия квартал, от където те няма да се върнат, ще могат да продължат да осъществяват ролята си в екосистемата, но също така няма да пречат на някоя друга градина.
 • Кокошките и патиците много обичат да похапват охлюви.
 • Както споменахме, не одобряваме идеята за убийство на голи охлюви, но ако имате мъртви такива, сложете ги в компоста или просто в градината си – те могат да привлекат хищници като таралежи, дроздове и бръмбари. Броят и/или дейността на тези полезни хищници след това може да се увеличи, така че те активно да издирват живите охлюви. Впоследствие, няма да е необходимо да ги убивате.

От решаващо значение е да разберем и да оценим значението на естествените екосистеми, където охлюви играят решаваща роля. Те може да са малко досадни, когато ядат марулите, но от друга страна самите те служат за храна на жаби и таралежи, които са добре дошли за всички нас. Поглеждането на градината от тази гледна точка и наблюдаването на природата, която създава своето собствено пространство на свой ред, са форма на изкуство. Това също се отнася и за оставянето на мрежите от паяци в доматите, тъй като паяците ядат листни въшки и по този начин вредителите не се превръщат в сериозна заплаха, а са просто малка брънка във веригата на биологичното разнообразие в собствения Ви заден двор или на вашия балкон.

Кристиане и Кристин са страстни градинари и се опитват да включат идеи от пермакултурата в ежедневието си. Кристиане Хъксдорф работи като координатор на кампанията за „Екологично земеделие“ в „Грийнпийс“ – Германия, а Кристин Гебенетер координира комуникацията на европейската кампания за екологично земеделие от Нидерландия. Техните частни градини, едната разположена в северната част на Германия, а другата – в Нидерландия, следват една и съща обединяваща идея: да наблюдават и да се научат да разбират как природните системи функционират и да ги подкрепят, за да процъфтяват.​