Екипажът на кораба „Грийнпийс“, 1971 г.

На 15 септември „Грийнпийс“ навършва 50 години.
На тази дата през 1971 г. дванайсет души се отправят с малко корабче на океанска мисия да спрат ядрените опити на САЩ на остров Амчитка в Аляска. Наричат корабчето „Грийнпийс“.
Активистите така и не успяват да стигнат до острова, но смелата постъпка бързо се разчува. Следващата година правителството на САЩ спира тестовете под напора на масирания обществен натиск, а районът до ден днешен е защитена местност.

Този подвиг дава силен тласък на човешкото желание за мир и опазване на природата по цял свят. Организацията приема името на корабчето и постепенно се разраства и отвъд Канада и САЩ. Днес вече има присъствие в над 55 държави и милиони доброволци, дарители и други поддръжници.

„За последните пет десетилетия имаше много кампании и много победи в името на зелено и мирно бъдеще. „Грийнпийс“ продължава да работи като част от глобалното движение за системна промяна, която да постави хората и планетата на първо място – преди замърсяването и печалбите.
Историята на „Грийнпийс“ е история за надежда и действие. История за човешката сила, за обикновените хора, които правят необикновени неща. Половинвековна история, която показва, че заедно можем да предизвикаме истинска промяна по въпроси, които отначало са изглеждали невъзможни за разрешаване,“ коментира изпълнителният директор на „Грийнпийс Интернешънъл“ Дженифър Моргън.

Лодка на „Грийнпийс“ до кит, хванат между два руски китоловни кораба, 1976 г.
© Greenpeace / Rex Weyler

„Грийнпийс“ работи по кампании за опазване на океаните и горите, за намаляване на отпадъците, за екологично земеделие, за енергетика, основаваща се на ролята на хората сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници, за намаляване на опасните последици от климатичната криза и по още много глобални и местни въпроси, съвместно с други движения и с местни общности.

В България организацията навърши десет години тази пролет. Първоначално „екипът“ дълго време се състои само от един човек – сегашният директор на офиса Деница Петрова. Постепенно местният клон на „Грийнпийс“ се разраства и днес вече се състои от над десет души. Екипът работи по различни кампании: от изобличаването на опасностите на ядрената енергия, през устойчивото рибарство и екологичното земеделие, намаляването на използването на еднократна пластмаса, подобряването на качеството на въздуха във въглищните региони, климатичната криза, опазването на водата чиста и за хората.

„Тези изминали 50 на организацията са изпълнени с много истории, уроци, победи. Те са били възможни единствено благодарение на хората, които са дали от енергията и времето си за защита на Земята и нейните екосистеми. Самоотвержените действия на милиони активисти, поддръжници и съюзници по света продължават и до ден днешен. Надявам се все повече хора да припознават каузата да живеем в хармония с природата, а не да мислим за нея като нещо отделно от нас,“ коментира директорът на „Грийнпийс“ – България Деница Петрова.

Бягане за Радуловци. Надбягай мината
Победителят на 3 км, мъже, Иван Иванов пресича финиша в „Бягане за Радуловци“. © Тихомира Методиева – Тихич / „Грийнпийс“ – България

Специални събития за отбелязване на годишнината

1. На 15 септември поддръжниците на организацията могат да се включат във виртуална обиколка на емблематичния кораб Rainbow Warrior, заедно с капитан Хети Гийнен:

Rainbow Warrior е икона в борбата за зелен и справедлив свят и още от първия си досег с моретата и океаните, се превръща в символ на надеждата на милиони хора в целия свят.

2. „Грийнпийс“ – България специално организира и прожекция на документалния филм „Как да променим света“. Тя ще е със свободен достъп и ще се състои на 19 септември от 20:00 ч., на площад „Лъвов мост“, в рамките на фестивала „Реките на София“.

„Как да променим света“ представя историята на зараждането на „Грийнпийс” и от премиерата си през 2015 година насам, получава редица международни награди за майсторска документалистика. 
Още от първата акция, чрез изразните средства на седмото изкуство – киното, активистите от „Грийнпийс” запечатват на 16-милиметрова лента своето приключение.
„Как да променим света“ разказва за първите кампании на активистите, използвайки техни архивни кадри от именно онези първи моменти вдъхновили зеленото движение преди 50 г.

Прожекцията ще се състои под открито небе и ще е съобразена с всички противоепидемични мерки. Достъпни са 50 зрителски места за сядане, разположени на безопасно разстояние. Препоръчително е на прожекцията да не идват хора, които не се чувстват добре или имат симптоми.