или как екологичното земеделие се превръща в начин да се справим с кризата

През последните 2 години, аз се срещнах с много земеделски стопани и слушах истории от първа ръка за щетите и проблемите, които причинява индустриалното земеделие в Гърция. Чух истории за въздействията на млечното животновъдство и птицевъдството, важен сектор в гръцкото хранително производство, но са силно зависими от вноса на генетично модифицирана соя от САЩ и Аржентина. Около 500 милиона евро годишно се харчат за внасянето на генетично модифицирана соя като фураж за животни.

Земеделските стопани са хванати в капана на тази зависимост! Вземайки предвид факта, че в сектора на селскостопанското производство има над 500 хил. работни места, очевидно е, че ситуацията трябва да бъде променена.

Какво е необходимо да се направи, за да бъде пречупен този финансов и корпоративен контрол върху фермерите в Гърция?

Отговорът на този въпрос се оказва изненадващо прост! Все повече и повече фермери вече са започнали да използват екологични земеделски практики за отглеждане на евтини традиционни сортове, като боб и фий за хранене на животни, за да замени скъпата вносна соя. Практики като използването на естествени методи за торене и щадящи околната среда средства за борба с плевелите спестяват разходи на земеделските производители, тъй като не е необходимо да купуват скъпи торове и пестициди. Още през последните няколко години, прогресивни земеделски производители в Централна Гърция вече отглеждат бакла за фуражи за животни, които на свой ред произвеждат мляко и кисело мляко.

Много фермери отчитат положителни ефекти от отглеждането на местни протеинови растения вместо вносна генетично модифицирана соя. Наскоро се срещнах с представители на Гръцката асоциация на младите земеделски производители и еко-земеделски производители в Северна Гърция, където те отглеждат фий. Те са убедени, че техните култури не хващат болести, не се нуждаят от напояване, химически суровини или торове, а напротив – полезни са за почвата. За тях, отглеждането на местни протеинови растения е решение на проблема с ГМО, което същевременно подкрепя селското стопанство и производството на храни в Гърция, както и воденето на достоен живот. Гледайки напред, те виждат екологичното земеделие като бъдещето на гръцките селско стопанство, икономика и общество.

За сега, има сравнително малко прогресивни фермери в Гърция, но те са както устойчиви, така и уверени. Те знаят, че отглеждането на местни протеинови растения е един много добър старт към замяна на катастрофалния селскостопански модел, който е довело земеделието зависимост от внос и химикали. Те знаят, че преминаването към отглеждане на ценни вещества, намиращи се в гръцката земя, като „скромните“ протеинови растения, ще предостави ползи за техните полета, култури, както и доходите им. Те също така знаят, че преминаването към по-устойчиви земеделски практики създава ползи за тях сега и в бъдеще. Тези практики нямат отровно въздействие върху природните ресурси (вода, почва и биоразнообразие) и не представляват опасност за здравето на фермерите или добивите им.

Екологичното земеделие е единственият начин на обществото да бъдат осигурени качествени продукти: поглеждаш ги в очите и им казваш: ето, вземи този плод и го изяж без да го миеш, дай го на детето ти, чист е и е пълен с хранителни вещества!“ – Янис Мелос, отглежда лимони и овце в областта Троизиния.

В действителност, земеделските стопани споделят, че едно от основните предизвикателства, пред което са изправени, е липсата на подкрепа и техническо познание, за да се запознаят повече фермери, както с културите, така и с прилагането на екологични практики като цяло.

Ролята на Грийнпийс е да предоставя подкрепата, от която земеделските стопани имат нужда – чрез организирането на работилници за обмен на познания; както и като осигурява на прогресивните фермери, готови да преминат към екологични практики, необходимите материали, например: наръчник за отглеждане на бакла и фий, както и онлайн платформа, където да споделят опита си. Разбира се, всичко това не би било възможно без огромната подкрепа на хиляди граждани, които искат здравословна храна и чиста околна среда, както и пълноценен и здравословен начин на живот за земеделските производители в Гърция. Това, което научавам от фермерите след много от тези работилници, ми дава сила и вдъхновение на продължавам с работата си по кампанията.

По време на разговорите с гръцки земеделски стопани през последните години, откривам, че всички техни истории имат нещо общо. Преминаването към екологично земеделие е единственото достойно за доверие решение за хората и за фермерите в Гърция. Това показва, че с едно малко бобово зрънце, можеш да отгледаш голяма промяна.

©Елена Данали

Елена Данали е координатор на кампанията за устойчиво земеделие и е работила за „Грийнпийс“ – Гърция през последните 8 години. Тя обича да готви ястия на растителна основа и да им се наслаждава в компанията на приятели и семейството си. Тя вярва, че промяната в начина на производство на храна е най-вълнуващата и предизвикателна революция на поколението ни. Тази революция може да бъде постигната само, ако драстично променим това, което избираме да ядем, както и начина, по който правим този избор.​